Jaromír Hanzlík krůček od smrti: KREV BYLA VŠUDE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jaromír Hanzlík měl namále: KREV BYLA VŠUDE

Jaromír Hanzlík
Jaromír Hanzlík (ČT, Herminapress.cz)

Hned několikrát za život byl Jaromír Hanzlík (75) jen krůček od smrti. Jednou přímo během natáčení filmu, podruhé při okupaci Československa, kdy na něj létaly kulky z kulometu!

Nejprve se mu málem stalo osudným jedno z jeho prvních natáčení. V Kachyňově filmu Kočár do Vídně z roku 1966 je totiž scéna, kde ho vlečou za koňským povozem – svázaného a se smyčkou na krku. „Kachyňa řekl jednomu z těch partyzánů – hele a potom vystřel! No a on vystřelil, koně se lekli a začali pádit,“ popisuje Hanzlík chvíle jako vystřižené z akčního filmu. V téhle šlo ale o život.

Taková normální rodinka – první český sitcom

Video se připravuje ...

„Měl jsem svázaný ruce dozadu, padl jsem na zem a ti koně mě táhli,“ vzpomíná v dokumentu. „Byl tam jediný člověk, co měl za pasem sekerku. Ten přiběhl, tou sekerkou ten provaz na jeden zápřah přeťal a tím mi zachránil život,“ popisuje Hanzlík své obrovské štěstí.

Všude krev

Podruhé byl blízko smrti o dva roky později. Když spojenecká vojska 21. srpna 1968 vtrhla do Československa, přiběhl Jaromír do nemocnice za svou přítelkyní Jarkou, která se posléze stala jeho první a jedinou manželkou. Pracovala na Karlově náměstí jako zdravotní sestra. „Přijela tam sanitka, z ní vylezl řidič a řekl, že nemůže jet a jestli je tam někdo, kdo řídí,“ říká herec s tím, že se ihned přihlásil. Skočil za volant a jel na Žižkov pro krev.

7 pádů Honzy Dědka: Jakou školu života dostal Hanzlík od Miloše Kopeckého?

Video se připravuje ...

„A když jsem se vracel, tak tam stál obrněnec a na něm nahoře Rusák s kulometem. No a já, protože jsem měl sanitku a cítil se jako hrdina, jsem zapnul houkačku a tomu obrněnci se vyhnul. Jedu a on to najednou do tý sanitky zezadu napálil,“ vypráví Hanzlík příběh, z něhož mrazí. „Ta krev byla všude,“ vzpomíná oslavenec, který si o několik let později zahrál doktora Janderu ze záchranky v právě reprízovaném seriálu Sanitka.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.