Těžký osud zesnulé Matalové (†89): Popravili jí tchyni | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Těžký osud zesnulé Matalové (†89): Popravili jí tchyni

Tajemství zesnulé Evy Matalové (†89) z Četnických humoresek: Tchyni popravili!
Tajemství zesnulé Evy Matalové (†89) z Četnických humoresek: Tchyni popravili! (Slávka Červená, Pavel Machan, archiv)

Až po pohřbu Evy Matalové (†89) alias babky z Četnických humoresek vyšlo najevo rodinné tajemství! Její tchyní byla divadelní a filmová herečka Anna Letenská (†38), která byla zastřelena v roce 1942 v koncentračním táboře Mauthausen.

Nacisty zavražděná česká herečka měla jediného syna, pozdějšího operetního zpěváka Jiřího Letenského (†78). A právě za něho byla v 50. letech minulého století krátce provdaná herečka Matalová. „Eva měla dvě dcery a pravnuka, který je také herec,“ prozradil deníku Aha! bývalý šéf z Kriminálky Anděl Miloslav Mejzlík (71). „Matyáš Darnady, který je pravnukem Evy Matalové a prapravnukem Anny Letenské, je nyní v angažmá v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni,“ upřesnil herec.

Pravnuk Matyáš (27) pokračuje v rodinné herecké tradici. Zatímco prababička Eva se kromě Četnických humoresek objevila také v seriálech Velmi křehké vztahy, Cesty domů, Ranč u Zelené sedmy či v právě reprízovaném Vyprávěj, Matyáš je televizním divákům známý např. ze seriálů Specialisté, Modrý kód či 1. MISE. Duší i tělem je ale stejně jako prababička hlavně divadelní herec. V únoru ho čeká v Plzni premiéra Radúz a Mahulena, kde ztvární hlavní mužskou postavu.

Četnické humoresky. Praha je točit nechtěla, legendu vytěžilo Brno. Töpfer musel do hlavní role zhubnout

Video se připravuje ...

Třetí ze čtyř manželek

Anna získala příjmení Letenská podle pseudonymu svého prvního muže Ludvíka Hrdličky, který se po popravách exmanželky a jejího muže, architekta Vladislava Čalouna, postaral o jejich syna Jiřího. Ten také tíhl k herectví. Vystudoval konzervatoř a po válce nastoupil do divadla v Českých Budějovicích. Oženil se čtyřikrát, tři manželky byly herečky. Matalová byla jeho třetí ženou.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.