Bolavá vzpomínka na odchod Havla (†75): Havlová se zabarikádovala v domě? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bolavá vzpomínka na odchod Havla (†75): Havlová se zabarikádovala v domě?

Dagmar Havlová
Dagmar Havlová  (Blesk.cz)

Neuvěřitelných 11 let uplynulo ve čtvrtou adventní neděli od smrti dramatika, disidenta a bývalého prezidenta Václava Havla (†75). Velmi dojemně na »odcházení« svého muže zavzpomínala jeho druhá manželka Dagmar Havlová (69).

Odchod milovaného partnera se do paměti herečky Dagmar Havlové zapsal velice hluboko. Jela za ním tehdy na jeho chalupu na Hrádečku u Trutnova, kde to měl tak rád. „Tenkrát sněžilo. Všude bílo. Po cestě popadané stromy na silnicích. Na klacky přes cestu jsem si přece zvykla poměrně brzy...

VÁCLAV HAVEL (* 5. října 1936, † 18. prosince 2011)

Video se připravuje ...

Ale nyní bylo neklidno v srdci i v mysli...“ připomněla na sociální síti poslední chvíle s Václavem Havlem, jenž o několik hodin později podlehl následkům dlouhodobých zdravotních problémů. V minulosti se potýkal například s rakovinou plic a srdeční arytmií, potrápila jej i perforace tlustého střeva, která mu málem přivodila v Rakousku smrt.

Zůstaneš se mnou?

I přes všechnu bolest, kterou měl za sebou i kterou prožíval, své ženě nachystal v poslední společný večer láskyplné uvítání, na které se umírající muž pečlivě připravoval... ‚Miluji Tě,‘ zaznělo ostýchavě,“ pamatuje si dodnes bývalá první dáma Dagmar Havlová. Manželé si spolu povídali celou noc. „Jen my dva budeme vědět, o čem. Jen my dva... Smějeme se. Svítá... ‚Zůstaneš tady se mnou?‘ – ‚Zůstanu.‘ – ‚Budeme tady na Štědrý den?‘ – ‚Budeme. Všechno zařídím...‘ Na Hrádečku jsme přece na Štědré dny bývali s celou rodinou často...“ plánovali si ještě.

Havlová běžela z karu za Zagorovou (†75) rovnou na Hrad! Úsměv, růžová róba a adoptivní syn

Video se připravuje ...

Bohužel se však Havel už dalších společných Vánoc nedožil, byť je měl čtvrtou adventní neděli na dosah ruky – 18. prosince 2011 v 9.46 hodin zesnul. Příčinou smrti bylo oběhové selhání. Kromě Dagmar u něj v tu chvíli byla ještě jedna ze sester boromejek, které se o Havla v posledních měsících jeho života staraly.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.