Zemřel slavný dirigent Pešek (†89): Pláče i vdova po Žbirkovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zemřel slavný dirigent Libor Pešek (†89): Pláče i vdova po Žbirkovi

Libor Pešek
Libor Pešek (mimoramec.cz)

Umělecké nebe má v posledních dnech bohužel stále otevřeno! Ve věku 89 let zemřel dirigent Libor Pešek. „Libor, Mekyho přítel. Snad bude nebeský koncert podobný tomu vašemu v Lucerně a pak si pustíte oblíbený album Abbey Road od Beatles,“ okomentovala umělcův skon vdova po Miroslavu Žbirkovi (†79) Kateřina (55).

Příznivec a propagátor Sukovy tvorby se proslavil hlavně jako šéfdirigent Královského liverpoolského filharmonického orchestru. Královna Alžběta II. mu za to udělila Řád britského impéria. O rok později dostal z rukou prezidenta Václava Havla (†75) medaili Za zásluhy I. stupně. V mládí Pešek studoval hru na klavír, trombon a violoncello.

Dirigent Libor Pešek - vzpomínka na listopad 1989

Video se připravuje ...

„Pro dirigenta je dobré mít zkušenosti s nějakým smyčcovým nástrojem a klavír je nutný, aby si v mládí mohl přehrávat partitury, které později už jenom čte,“ řekl před časem v rozhovoru pro ČTK. Dirigent podle Peška musí být také dobrý psycholog s velkou empatií.

Auta i jazz

Milovník aut, jazzový fanoušek a také náruživý pozorovatel hvězd Pešek vystupoval už jako gymnazista s vlastním jazzovým big bandem. Později absolvoval obor dirigování na pražské Akademii múzických umění. V 50. a 60. letech založil soubory Komorní harmonie a Sebastian orchestr, od následující dekády hostoval u různých domácích i zahraničních orchestrů.

7 pádů Honzy Dědka: Žbirková chystá knihu Mekyho tajemství, která zakázal vydat

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.