Jaká bude v Evropě letošní zima? Nad pólem se roztočil mráz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jaká bude v Evropě letošní zima? Nad pólem se roztočil mráz!

Mráz a sníh někomu vyhovuje, ale většině lidé nikoliv.
Mráz a sníh někomu vyhovuje, ale většině lidé nikoliv. (Foto HZS, ara, infografika Aha!)

Za polárním kruhem se právě teď rozhoduje, jaká bude v Evropě zima. Meteorologové hlásí, že se zformoval tzv. polární vortex neboli vír. A dává naději, že zima bude skutečně mírná. Má to ale i větrný háček.

Obrovská masa mrazivého vzduchu se roztáčí nad polárními oblastmi každý rok. Letos k tomu došlo poměrně brzo. „Vortex se začal formovat, když zesílilo sezonní ochlazování, a bude dále posilovat. Vzhledem k vlivu, který má na počasí v zimě ve Spojených státech a Evropě, je fenomén pečlivě sledován,“ uvádí meteorologové ze společnosti Severe Weather Europe. A jak polární vortex funguje? Pokud je silný, drží mrazivý vzduch bezpečně zamčený nad polárními oblastmi a jižněji je zima mírnější. Naopak nestabilní vortex způsobuje, že se ledový vzduch vylévá do Evropy a Spojených států. S ním pak přichází sníh a série mrazivých dní. Polární vortex drží pohromadě tzv. jet stream neboli tryskové proudění vysoko v atmosféře. Čím je rychlejší, tím je polární vír stabilnější. Letos se zdá, že si pěkně sviští. V českých mrazových kotlinách a na horách může nad ránem sklouznout rtuť teploměru pod nulu už na přelomu září a října.

Čeká nás mírná zima?

„Tryskový proud má pěkný oválný tvar a je již téměř propojen přes celou severní polokouli,“ uvádějí meteorologové. To by znamenalo, že polární vortex bude stabilní. Pokud by se to potvrdilo, čekala by nás spíše mírná zima. Je však třeba říct, že ani stabilní polární vír nevylučuje, že někdy denní mráz na jih nepronikne. S mrazy v noci pak musíme počítat téměř jistě.

Pozor na vichčice

Teplá zima by se nám letos vzhledem k energetické krizi a ruskému plynovému vydírání hodila. Má to ale háček. Zima, kdy zůstane mráz zamčený, bývá v našich zeměpisných šířkách obvykle velmi větrná. Loni se Evropou prohnaly vichřice Dudley, Eunice a Franklin. Nejteplejší zima v historii měření na přelomu let 2006/2007 pak přinesla do Evropy orkán Kyrill.

Jak bude?

Dnes: oblačno, ojediněle přeháňky. Den 20 až 24 °C.

Zítra: zataženo s deštěm. Noc 12 až 16 °C, den 17 až 21 °C.

Čtvrtek: zataženo, na většině území déšť. Noc 10 až 16 °C, den 16 až 20 °C, na jihovýchodě až 22 °C.

Pátek: oblačno, místy přeháňky. Noc 8 až 12 °C, den 15 až 19 °C.

Sobota: oblačno, místy přeháňky, na horách četnější. Noc 5 až 9 °C, den 11 až 15 °C.

Přečtěte si
Jan Kocián
20. 9. 2022 • 02:38

!! Mnoho tornád vzniklo skoro najednou teď nedávno v Evropě. Ta nejsilnější měla sílu F3 !!

Takzvaný "tornado outbreak"... Ukrajina, Rusko, i jinde... tornáda! I krásné noční tornádo... prý propíchlo studentovi břicho... zemřel.

Jan Kocián
17. 9. 2022 • 02:48

Střed neplnohodnotného polárního vortexu zasáhne ČR ve dnech 18. a 19. září, což bude přinášet bouřky, blesky, sněhové krupky, tromby s možností tornáda. Tornádo může vzniknout i večer za tmy! Velmi silný vítr v přeháňkách bude lámat větve, na Sněžce bude foukat přes 150 km/h už 18. září! Bouřky ještě i 20. září.

Jan Kocián
17. 9. 2022 • 02:40

Vpád arktického vzduchu ze severního Grónska do Česka v následujících dnech... je možný díky tomu, že žádný polární vortex okolo severního pólu není.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.