Nemoc, se kterou Hana Zagorová bojovala celý život: Už na škole! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nemoc, se kterou Hana Zagorová bojovala celý život: Už na škole!

Zemřela hudební legenda Hana Zagorová.
Zemřela hudební legenda Hana Zagorová. (profimedia.cz)

Paroxysmální hemoglobinurie. Zní to jako zlé kouzlo, kletba, kterou na Hanu Zagorovou (†75) uvrhla zlá sudička, aby jí zkomplikovala život. Povedlo se. Vše začalo už v jejích 22 letech, kdy onemocněla těžkou tuberkulózou.

Nemoc a její následky pak zpěvačku pronásledovaly až do konce dní. Co přesně Haničce písničce tuberkulózu spustilo? Sama zpěvačka i její okolí soudilo, že rychlý a lehce nezřízený styl života během studií na brněnské JAMU. 

Jela naplno

„Ve škole nechtěli, abych zpívala. Neodpustili mi jedinou hodinu. Večer jsem měla třeba televizi v Ostravě, ve čtyři ráno nasedala do vlaku z Ostravy do Brna, a od osmi hodin už jsem měla pohybovou výchovu. To se nedalo moc vydržet, takže jsem onemocněla,“ vzpomínala na osudové jaro 1968 ve své životopisné knize Naprosto nezbytná Hana Zagorová. „Dostala jsem tuberkulózu a byla půl roku v Opavě v nemocnici. Musela jsem školu i vše ostatní přerušit,“ prozradila sama zpěvačka.

Byla velmi křehká

Její spolužačka, herečka Vlasta Peterková (75), která s ní bydlela v té době na koleji, ovšem soudí, že ji nevyčerpávala pouze práce. „Hanka byla velmi křehká. Často bývala unavená a sešlo se tam asi více faktorů. Vždy byla hubeňoučká a myslím, že její kondici neprospěl právě ani náš způsob života,“ přiznává Peterková. „Nedodržovaly jsme životosprávu, jely na plno. Dělaly jsme mejdany se všemi kamarády a kamarádkami. A když došly peníze, žily jsme druhou půlku měsíce z polévkových bujónů. Kupovaly jsme si takové kostky, které stály korunu sedmdesát,“ dodává herečka a zpěvaččina celoživotní kamarádka.

Hana Zagorová (†75): Její velká vítězství a nejtěžší životní zkoušky

Video se připravuje ...

Půlrok v sanatoriu

Když Hanka začala kolabovat a odvezli ji do nemocnice. Mladá zpěvačka strávila bezmála šest měsíců v sanatoriu, kde ji lékaři dávali dohromady. „Úplně na začátku mě hlídali, protože se báli, že spáchám sebevraždu, ale to bylo předtím, než mě poznali. Mě samotnou by něco takového nenapadlo,“ dušovala se Zagorová po letech. „Jsem fatalistka, typ, který ví, kdy je zapotřebí zabojovat a který ví, že se nic jiného nedá dělat. Přijala jsem to, věděla, že chci být zdravá a chovala se tak, jak po mě vyžadovali. Sice to stálo půlrok života, ale co naplat,“ upřesnila zpěvačka ve své knize.

Celý život na transfuzích

Zdravotních omezení a toho, co tuberkulóza v Hančině těle vyvolala, se zpěvačka prakticky nezbavila nikdy a celý život musela pravidelně docházet na transfuze. „Je to o řádu. Když se s tím naučíte žít a nemoc vám to dovolí, dá se to zvládnout velmi dobře, v podstatě bez problémů. Nazývá se to paroxysmální hemoglobinurie – rodí se nekvalitní červené krvinky, které dřív odumírají,“ přiznala zpěvačka. Toto téma pro ni bylo velmi bolestné. Za vše hovoří její reakce, když byla tázána, jak nemoc poznamenala její kariéru. „Jak to mohlo poznamenat moji kariéru, když jsem všechny koncerty odzpívala? Otázka by měla znít, jak to poznamenalo moji duši,“ říkala. Ovšem odpověď na otázku, kterou si sama položila, odmítala...

Ukázka z dokumentu Nedělej Zagorku!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.