Unikátní show Kniha džunglí: Forman a jeho zvěřinec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Unikátní show Kniha džunglí: Forman a jeho zvěřinec

Režisér Matěj Forman zkouší první masky.
Režisér Matěj Forman zkouší první masky. (Foto Azyl 78)

Dvacet představení v cirkusovém šapitó v pražské Stromovce, na každém něco málo přes pětistovku diváků. Vstupenky nejsou nejlevnější, přesto jich deset tisíc zmizelo rychlostí blesku. Režisér a výtvarník Matěj Forman (57) připravil výtvarnou vizuální podívanou, Knihu džunglí.

Na kruhovém prostoru ožívá celá džungle. Opice, vlci, medvědi, antilopy, buvoli, všichni v kožešinových kostýmech a maskách, které se pro představení vyráběly na míru. Často nejsou lehké ani prodyšné. Tanečníci to ale nedají znát. I přes vysoké venkovní teploty šplhají a zase se spouštějí po liánách až ke stropu. Vyprávějí příběh, slov je tu málo, vyjadřují se pohybem.

Šapitó v Holešovicích.

K tomu je doprovází patnáctičlenný orchestr České filharmonie. I hudba skladatele Marka Ivanoviče vznikala pro představení na míru, show je to unikátní. Příprava byla náročná, mnohé se dodělávalo na poslední chvíli. „Když výtvarnice Andrea Sodomková donesla masky a kostýmy, pohyb tanečníků se změnil. Naložili jsme na ně mnohem větší úkol než pouze tancovat,“ popisuje Matěj Forman.

Nedýchat. Potit se povoleno!

Vyrobit je nebylo snadné, výtvarnice je tvarovala ručně, aby perfektně seděly. „Všechny masky a kostýmy mají svůj tvar. Nemůžete udělat tygra, aby vypadal jinak. Kostýmy jsme proto museli domodelovat a to dotvarování je pod kožichem. Takže máte na sobě kožich a pod ním ještě vycpávky. A to zakončíte tím, že si nasadíte masku přes hlavu a už nemůžete ani dýchat a potíte se,“ směje se.

Rozhovor: Martina Formanová o nové knize a odchodu Miloše

Video se připravuje ...

Netradiční je i posazení hudebníků. Filharmonici sedí v cirkusovém šapitó na třípodlažním orchestřišti, vysoko, nad zraky lidí. Ne dole, v orchestřišti, jak jsou zvyklí. Na sobě mají obleky, ani oni nedají na sobě vedro znát. „Je to kus hrdinství hrát v tomto počasí,“ komentuje to režisér. Kvůli enormnímu zájmu se plánují nové termíny představení, divadlo Azyl78 je ale zatím nezveřejnilo.

Víte, že...

...na obsazení Knihy džunglí probíhal mezinárodní konkurz? Diváci tak uvidí tanečníky z Čech, Řecka, Francie, Itálie i Nigérie.



Přečtěte si
-bello-
26. 6. 2022 • 11:18

I přes klimošku úpal ?
Ach jo Mě by to nebavilo.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.