Pohřeb legendy žurnalistiky Velíška (†89): Odešel noblesní džentlmen | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pohřeb legendy žurnalistiky Zdeňka Velíška (†89): Odešel noblesní džentlmen

Novinář a komentátor Zdeněk Velíšek.
Novinář a komentátor Zdeněk Velíšek. (Profimedia)

Dvacet let nesměl kvůli komunistům dělat žurnalistiku, ale po revoluci se Zdeněk Velíšek (†89) vrátil a stal se legendou! Včera se mu přišli do strašnické obřadní síně poklonit při posledním rozloučení jeho kolegové.

Velíšek nastoupil do Československé televize pět týdnů před invazí vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do Československa. Jenže právě kvůli tomu, že se podílel v osudných dnech na vysílání, ho bolševici vyhodili.

Pohřeb Dalimila Klapky

Video se připravuje ...

I proto se začal živit překladatelstvím a tlumočnictvím a na návrat do televize si musel počkat až do revoluce. „Když tvoji vrstevníci počítali roky do důchodu, ty jsi začínal svoji televizní kariéru. Vysílal jsi ve věku, kdy my se pravděpodobně nebudeme na tu televizi ani dívat,“ řekl reportér a moderátor Michal Kubal, který se při rozloučení postavil za řečnický pult. Vystřídal ho Daniel Stach. „Na lidi působil jako noblesní džentlmen, jako skvělý novinář, jako inspirace pro lidi okolo něj,“ uvedl o dvě generace mladší moderátor. Taková to byla legenda!

Miloval Francii, uměl i španělsky

Zdeněk Velíšek vystudoval děčínské gymnázium a dále v letech 1951 – 1956 hispanistiku a bohemistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Uměl mj. španělsky a francouzsky. Byl považován za velkého znalce Francie, kterou miloval. Během studií se seznámil se svou budoucí manželkou Olgou Tysovskou, autorkou učebnic francouzštiny a překladatelkou.

Martin Kupka na posledním rozloučení s Michalikem

Video se připravuje ...

Vzácná ocenění

Velíškův um a cit pro žurnalistiku nezůstal bez povšimnutí. Porota novinářské Ceny Karla Havlíčka Borovského mu v roce 2014 udělila Cenu Opus Vitae za celoživotní noblesní komentátorskou a reportérskou činnost, glosující zejména nelehký rozvoj Evropské unie a místa Česka v ní. Jeho novinářskou profesionalitu, přehled i gentlemanství tak oceňovali nejen jeho kolegové. Francie mu v roce 2015 udělila Řád umění a literatury za šíření francouzské kultury ve světě.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.