Smuteční řečník na pohřbu Fišera (†90) prozradil: Měl prudké výkyvy nálad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smuteční řečník na pohřbu Fišera (†90) prozradil: Měl prudké výkyvy nálad!

Stanislav Fišer s partnerkou Antonií
Stanislav Fišer s partnerkou Antonií (Blesk)

Potoky slz tekly v pátek ráno v motolském krematoriu! Rodina, kolegové a veřejnost se tam loučili s hercem a dabérem Stanislavem Fišerem (†90), který minulou sobotu podlehl dlouhé a vážné nemoci. »Český Vinnetou« tak definitivně odešel do věčných lovišť.

Smuteční řečník ve svém projevu připomněl celou Fišerovu kariéru, ale také jeho zdravotní problémy. „V roce 2004 mu byla diagnostikována rakovina, kvůli které přišel o hlas,“ poukázal na tragédii, kdy herec v podstatě oněměl. „Obdiv jeho rodině, která ho držela psychicky nad vodou. Obdiv jeho družce Toničce, která musela snášet prudké výkyvy nálad nemocného člověka,“ přečetl dále. Paní Antonie, sedící v první řadě, se v tu chvíli velmi rozplakala. Spolu s ní i Fišerova dcera Ivana s rodinou a také hercova pravnučka Anička. „Velmi rád se s ní setkával,“ připomněl řečník.

Poslední potlesk

Během půlhodinového loučení zazněly písně Ave Maria či hity od Hany a Petra Ulrychových. V samotném závěru pohřbu došlo na titulní píseň z filmové ságy o náčelníkovi Apačů Vinnetouovi, kterému Fišer ve všech dílech propůjčil svůj sametový hlas. Celá obřadní síň v tu chvíli nestíhala zadržovat slzy. Když v závěru melodie rakev zajížděla do zákulisí, ozval se obrovský, pro Stanislava Fišera poslední potlesk.

Dojatá družka

Fišerova partnerka Antonie Hemerková, s níž žil od roku 1984, byla velmi dojatá i po skončení pohřbu. „Jsem moc ráda, že přišla velká spousta Standíkových kolegů a kamarádů. Prosím, napište, aby se všichni opatrovali a že budu ráda za každou milou zprávu,“ řekla deníku Aha! dáma, jež se i přes své velké zdravotní potíže o Fišera do poslední chvíle jeho života láskyplně starala.

Přišli i prarodiče z Kukaček Kostka a Švormová

Se Stanislavem Fišerem se včera přišla rozloučit řada jeho kolegů z divadla či filmu. Dorazili i Petr Kostka (84) s Libuší Švormovou (86), kteří ztvárnili dědečka s babičkou v divácky úspěšném seriálu ČT Kukačky. Krátce po začátku obřadu se objevila i Veronika Jeníková (58) alias bývalá sestřička Vendulka ze seriálové Ordinace. Nejpočetnější zastoupení měli herci Městských divadel pražských, v nichž Fišer strávil většinu své herecké kariéry. Libuše Švormová (86), herečka „Je to hodně dávno, co jsme se viděli, točili jsme spolu film, kde měl roli člověka, který je stejně postižený, jako byl on. Je to asi osm let. On nebyl jenom Vinnetou, on nadaboval strašně moc rolí. Byli jsme kamarádi.“

Stanislav Fišer (†90): Rakovina hrtanu, ztráta hlasu i myšlenky na sebevraždu

Video se připravuje ...

Igor Bareš (56), herec

„Nechci mluvit o Vinnetouovi, o tom tady padlo hodně slov, já jsem vyrůstal na Růžovém panterovi. Osobně jsme se nepotkali, ale na pohřby velkých lidí se chodit má, proto jsem tady.“

Otakar Brousek ml. (65), herec

„Standa byl geniální herec a člověk. Naposledy jsme se viděli loni v prosinci, když měl devadesáté narozeniny. Natočili jsme mu videogratulace, které mu doma pustili. A pak jsme ho přijeli pozdravit pod balkon. Dolů už nechodil, byl slabý...“

Milena Soukupová (71), country zpěvačka

„Vybavily se mi všechny vzpomínky na něj a měla jsem oči plné slz. V devadesátých letech jsem vystupovala jako Ribana na akcích Pony Express nebo Wells Fargo on pochopitelně hrál Vinnetoua. V poslední době ale byl pro něj život trápením. Je to pro Standu vysvobození.“

Odešel za kamarády

„Už je tam nahoře s Limonádovým Joe Karlem Fialou a hlavně s panem Werichem, kterého obdivoval,“ připomněla Milena Soukupová. Fišer ale odešel i za řadou dalších kamarádů. Třeba za zakladatelem Československého Pony Expressu Jindřichem Bílkem (†75), který zemřel dva týdny před ním. „Nechápu, proč nejsem na řadě já,“ napsal ještě na začátku června novinářům. Přání odejít za svými kamarády se mu nakonec minulou sobotu splnilo.

Stanislav Fišer slaví 90! Proč bydlí nedaleko nemocnice a hřbitova?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.