80 let od popravy Vladislava Vančury: Jedna z prvních obětí heydrichiády! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

80 let od popravy Vladislava Vančury: Jedna z prvních obětí heydrichiády!

Vladislav Vančura (vpravo) se svým dobrým přítelem Ivanem Olbrachtem﷯.
Vladislav Vančura (vpravo) se svým dobrým přítelem Ivanem Olbrachtem﷯. (Foto ČTK/ Pavel Veselý, Rostislav Novák, Jan Vrabec a archiv ČTK)

Fašisté ho po atentátu na Reinharda Heydricha popravili mezi prvními! Spisovatel Vladislav Vančura (*1891 – †1942) zemřel ve svých padesáti letech 1. června 1942 na pražské kobyliské střelnici.

Vančura měl na svých zádech terč už po vyhlášení protektorátu v roce 1939. Nejenže se netajil komunistickým přesvědčením, ale aktivně vystupoval proti fašistům už před válkou. Na počátku třicátých let podepsal protifašistický projev spisovatelů a ve stejném duchu vystoupil v roce 1934 na manifestaci studentstva a spisovatelů. Po začátku války vstoupil do aktivního odboje. V roce 1941 dokonce stanul v čele Národně revolučního výboru inteligence, v němž byl se svým přítelem Ivanem Olbrachtem. „Výbor nebyl pouze aktivním odbojem. Snažil se řešit i budoucí poválečnou situaci našeho filmu a kultury obecně,“ řekl deníku Aha! literární historik Jiří Holý.

Goebbelsovi neodpověděl

I přes jasně deklarované smýšlení měl Vančura za války několik nabídek ke spolupráci z vysokých míst nacistického Německa. Protektorátním komisařem byl vyzván k sepsání scénáře pro film o Bedřichu Smetanovi. V roce 1940 ho kontaktoval i ministr propagandy Goebbels kvůli zdokumentování událostí v polské Katyni. Vančura se ani neobtěžoval s odpověďmi.

Blesk Nacisté měli plány na dokonalou atomovku, tvrdí Mareš

Video se připravuje ...

Výslech a poprava

Poté, co se nacisté o jeho odbojových aktivitách dozvěděli, byl Vančura zatčen a vyslýchán. Osudným se mu ale stal až atentát 27. května 1942, po němž zemřel říšský protektor Reinhard Heydrich. Nacisté ho poslali před stanný soud. Ten ho v nepřítomnosti odsoudil k trestu smrti, a ještě týž den byl popraven. „Měl to být symbolický útok na českou kulturu,“ upřesňuje Jiří Holý. Na smrt kolegy a přítele zavzpomínal ve své knize Všecky krásy světa i spisovatel Jaroslav Seifert: „Seděli jsme rozechvěni u rozhlasového přijímače. Když se mezi prvními jmény popravených ozvalo Vančurovo jméno, vstali jsme hrůzou ze židlí. V tom jméně byla krvavě zraněna celá země.“

Začínal v jiném oboru

Už na střední škole projevoval umělecké sklony a snažil se dostat ke studiu na Akademii výtvarných umění. Přesto šel ale po maturitě studovat práva. Na nich po roce skončil a rozhodl se začít studia na lékařské fakultě UK. Ta v roce 1921 dokončil a s manželkou Ludmilou, kterou na univerzitě poznal, si otevřel lékařskou praxi ve Zbraslavi.

Babiš se ženami, které unikly vraždění nacistů. Ptaly se, odkud má kytice

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.