Josef Abrhám (†82): Depresivní období v 80. letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Josef Abrhám (†82): Depresivní období v 80. letech

Josef Abrhám
Josef Abrhám (Foto: reprofoto ČT)

Situace na snímku z roku 1988 má pozoruhodnou historii. Režisér Jiří Menzel (†82) vězí zabořený v bahně rybníka a Josef Abrhám (†82) mu podává pomocnou ruku. Ve skutečnosti to bylo spíš naopak. Studená voda, podzim měl na kahánku a slavný herec do ledárny nechtěl, měl obavy o své zdraví. Menzel mu šel příkladem. Fotografie je i důkazem přátelství těch dvou.

Točil se Konec starých časů podle Vančurovy předlohy a rybník v zámeckém parku v Krásném Dvoře měl jen málo stupňů nad nulou. Jiří Menzel se těšil, že bude po letitém přátelství a divadelní spolupráci pracovat s Josefem Abrhámem na filmu. Od 60. let spolu účinkovali v Činoherním klubu, Abrhám učil dokonce Menzela hereckým finesám, když spolu řádili v legendárním Penzionu pro svobodné pány.

„Natáčení Konce starých časů ale nezačalo dobře. Měli jsme točit v létě a jednoho večera, bylo to před začátkem prázdnin, u nás Josef zazvonil. Oholený! Přitom celé jaro kvůli roli ruského knížete pěstoval plnovous,“ prozradil Jiří Menzel ve své autobiografii.

Vyhoření, konec...

Abrhám se mu tehdy svěřil, že prožívá špatné období, upadl do hluboké krize, umíral mu navíc tatínek a nezvládal to. „Oznámil mi, že tohle točit nebude a že už nikdy točit nebude.“ Psychické problémy, úzkosti a vyhoření kupodivu oblíbený herec překonal rychle. Během srpna a září si nechal vyrůst nový plnovous a rozhodl se, že točit bude. Jinému by to neprošlo, Abrhám byl ale hvězda, herec, kvůli kterému se vyplatí čekat a prominout i takový vrtoch.

Zemřel Josef Abrhám (†82): Herec, který neprodal svůj talent lacino

Video se připravuje ...

„Bez Pepíka by ten film nestál za nic. Naštěstí se dal dohromady a bylo to ku prospěchu věci.“ Herec pak přispěl k vylepšení scénáře, poradil i s obsazením, měl přece jen zkušenosti a s Menzelem na sebe byli napojeni. „Nejsem žádná primadona, ale já jsem tehdy opravdu nemohl. Já se dokonce oholil kvůli tomu, abych si to nerozmyslel. Byli ze mě na infarkt,“ přiznal po letech Abrhám v jednom z mála rozhovorů pro Divadelní noviny. „Riskoval jsem, Jirka měl na roli knížete Megalrogova v hledáčku mnohem větší jména.“

Bouračka v zámeckém parku

Po letech Josef Abrhám vzpomínal, že kromě ledové vody mu v paměti utkvěla další dramatická scéna. V jedné situaci kníže Megalrogov vyskakuje z kabrioletu jedoucího parkem a říká sluhovi, že dál už musí jet sám. Potíž je v tom, že sluha seděl vzadu, neuměl řídit a kníže (řidič) vystoupil za jízdy. „Dole u pedálů ležel majitel vozu a dál řídil podle korun stromů, které viděl nad hlavou. Jenže v jednu chvíli sjel ze stráně a až v posledním momentu se zachytil za pařez. Všichni byli v šoku, natáčení se zastavilo. Tehdy tam mohli být dva mrtví.“

Zemřel Josef Abrhám (†82): Připomeňte si jeho nejvíce ikonické role

Video se připravuje ...

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (29. 5. 2022)



Přečtěte si
zuzakirsch
29. 5. 2022 • 06:45

Konec starých časů = herecký koncert Abrháma.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.