Kačer čeká na telefon od syna Abrháma: Ale pořád nic... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kačer čeká na telefon od syna Abrháma: Ale pořád nic...

Jan Kačer a Josef Abrhám
Jan Kačer a Josef Abrhám (archiv)

Neustále čeká, že zazvoní telefon. Josef Abrhám ml. (46) se ale stále neozývá. Přitom Jan Kačer (85) byl úplně první, koho syn Josefa Abrháma (†82) informoval, že tatínek zemřel.

Kačer je z toho trošku nervózní. „Nevím o pohřbu vůbec nic, stále čekám na telefon, nikdo se ale neozývá, je mi to divné,“ svěřil se Aha! Kačer s tím, že je samozřejmě připraven mít smuteční řeč, pronést pár vlídných slov o svém největším příteli. A v duchu si ta slova, aniž by si to uvědomoval, už připravuje.

V dobrém i zlém

„Josef nebyl jenom přítel, byl to bratr. Životem jsme se spolu prodírali v dobrém i zlém dlouhých padesát let,“ komentoval Kačer, který se s Abrhámem spřátelil »na život a na smrt« v Činoherním klubu. Tam se z nich stali pokrevní bratři, spojené nádoby. Kačer dodnes vzpomíná, jak Abrhám kvůli Činohernímu klubu odmítl angažmá v Národním divadle i v Divadle na Vinohradech a šel s Kačerem do riskantního podniku jménem Činoherák. Abrhám tehdy přišel s ideou, že divadlo budou hrát jako jazz, který se bez improvizace a souhry se spoluhráčem neobejde. „A tak jsme se opravdu hodně sblížili. Začali jsme se kamarádit i mimo divadlo a klub, vzájemně se poznaly i naše rodiny,“ říká Kačer.

Režisér Zelenka o Josefu Abrhámovi (†82): Uměl dělat humor bez vulgarit

Video se připravuje ...

Jako sourozenci

Bratrství dvou herců se stalo ještě pevnějším, když Kačera z Činoheráku vyhodili. Abrhám ho neopustil. Naopak. „Bratr mi zemřel a Josef byl pro mě opravdu jako bratr. Chodil za mnou, když mi bylo nejhůř. A já dělal samozřejmě totéž. S ním odešel i kus mého já...“ vzpomíná Kačer.

Manželky jim odešly najednou

Kamarádkami byly i jejich manželky, herečky Libuše Šafránková (†68) a Nina Divíšková (†84). Oba páry prožívaly ve svých vztazích několik krásných let. V poslední době se však oba muži museli vyrovnat se zdravotními problémy svých manželek. Zatímco Šafránková v roce 2014 prodělala rakovinu plic a s křehkým zdravím bojovala až do své smrti, Ninu Divíškovou zase několik let sužovala Alzheimerova choroba. Abrhám i Kačer byli svým manželkám velkými oporami a ony zase jim. Nakonec oba muži o své milované přišli, a to v časovém horizontu pouhých dvanácti dní. Přesná příčina smrti Šafránkové zůstává, minimálně pro veřejnost, nadále záhadou. A stejně tak náhlé úmrtí Divíškové.

Veronika Žilková o smrti Josefa Abrháma (†82): Je to krásná zpráva!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.