Herec a režisér Arnošt Goldflam (75): Bez prášků by ani nevstal z postele | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Arnošt Goldflam (75): Bez prášků by ani nevstal z postele

Arnošt Goldflam
Arnošt Goldflam (David Kundrát)

Už roky trpí depresemi, bojuje se stavy úzkosti a marnosti. Aby dokázal normálně fungovat, musí Arnošt Goldflam (75) navštěvovat psychiatra a ráno do sebe nasypat hrsti léků. Jinak se mu stává, že nemůže ani mluvit a zapomíná texty! Dokonce kvůli tomu musel zrušit i několik dobře placených kšeftů.

Známý herec, režisér a také spisovatel knih pro děti o svých psychických problémech rád vtipkuje, ale ve skutečném životě to taková legrace není.

Ranní úzkosti

„Ráno se probudím s pocity marnosti. Mívám strach, že vůbec nedám den dohromady. Nemůžu ani mluvit. Cítím se úplně bezmocný, sevřený, jako bych měl kolem břicha nějaký pás, který mě svírá a udržuje v napětí a strachu,“ přiznává představitel dědečka Arnošta ze seriálu ČT Špunti na cestě.

Přichází o práci

Psychické problémy ho připravily o nejednu práci. „Když mi to před pár lety intenzivně začalo, měl jsem zrovna režírovat nějaké představení. Já tam přišel, ale neměl jsme absolutně žádnou sílu, ani motivaci se do toho pustit. Měl jsem v hlavě úplně vygumováno, jak se říká, prázdnou hlavu a žádnou energii. A tak jsem tu režii musel zrušit,“ vzpomíná Goldflam. Jednou měl dokonce režírovat operu, ale... Dostal jsem z toho strach, že to nezvládnu, tak jsem to taky vzdal. Taky už jsem starej, nemám tolik sil, raději se pouštím do menších představení,“ říká režisér otevřeně.

Arnošt Goldflam v 7 pádech Honzy Dědka: Jak jsem přišel o panictví…

Video se připravuje ...

To nejhorší už pominulo

Deprese ho sužovaly natolik, že musel vyhledat odbornou lékařskou pomoc. S pomocí léků a návštěv u psy-
chiatra jsem se z toho dostal. Když se setkáme, vyslechne mě, cíleně se ptá a předepíše určitou medikaci. Vyzkoušeli jsme víc léků, pak mi ještě přidal další na mé ranní úzkosti. Abych se ráno lépe sebral. Co mi doporučil, mi dělá dobře. Řekl bych, že mám teď takovou medikaci, se kterou jsem schopen docela dobře žít,“ popisuje Goldflam v knize Deprese není depka od nejznámějšího českého psychiatra Radkina Honzáka (83), k němuž chodí, když je mu nejhůř. To nejhorší už prý naštěstí pominulo.

Arnošt Goldflam (75): Zatím senilitu jenom hraju!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ejvm1712
14. 5. 2022 • 10:26

Tak proč se nev...re na práci a neopočívá ? On snad nemá důchod ?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.