Nejdražší vydražené dílo z 20. století: Warholova »MM«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nejdražší vydražené dílo z 20. století: Warholova »MM« za 4,63 miliardy!

Portrét Marilyn Monroe od Warhola je nejdražším vydraženým dílem z 20. století
Portrét Marilyn Monroe od Warhola je nejdražším vydraženým dílem z 20. století (Reuters)

V newyorské aukční síni Christie’s se v noci na včerejšek prodal slavný portrét Marilyn Monroe (†36) od Andyho Warhola (†58). A s cenou 4,63 miliardy korun se stal okamžitě nejdražším vydraženým dílem pocházejícím z 20. století!

Obraz pojmenovaný Shot Sage Blue Marilyn je součástí pětidílné série, k níž se váže unikátní historka. V roce 1964 vstoupila do Warholova ateliéru Factory (= Továrna) žena s pistolí a vystřelila na čtyři přítomné portréty »MM«. Jeden z nich průstřelu »ušetřila« – a právě ten se teď vydražil, zbylé kusy jsou v soukromých sbírkách. Zatím není jasné, kdo obraz legendární herečky zakoupil. Aukční síň pouze uvedla, že nejvyšší nabídka přišla od člověka, jenž přihazoval přímo v sále, nikoli přes telefon. Veškerý výtěžek z dražby půjde na charitu.

Marilyn Monroe na vzácných záběrech ze začátku kariéry

Video se připravuje ...

Překonal Picassa

Portrét Marilyn překonal svou prodejní cenou obraz Alžírské ženy od Pabla Picassa, který se v r. 2015 prodal za 179,4 mil. dolarů (v současnosti 4,25 mld. Kč). Vůbec nejdražším veřejně prodaným obrazem je Salvator Mundi (Spasitel světa) od Leonarda Da Vinciho, jehož v r. 2017 získal kupec, údajně saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán, za 10,67 miliardy korun.

Dylan vystavuje vagon!

Do umění »fušuje« i hudebník a nositel Nobelovy ceny za literaturu Bob Dylan (80, na snímku), který v luxusním objektu Château La Coste mezi vinicemi v Provence vystavuje 24 pláten, jež namaloval. Největší pozornost ale poutá jeho »sochařská« prvotina – objekt znázorňující železniční vagon ve skutečném rozměru stojící na kolejích. Jeho stěny vytepal Dylan ručně z kovových tyčí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.