Kmotr slaví 50 let: Brando musel zestárnout o 30 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kmotr slaví 50 let: Brando musel zestárnout o 30 let!

Bez tvářové protetiky. A s protézou a »ostaršený«.
Bez tvářové protetiky. A s protézou a »ostaršený«. (Foto Profimedia. ara)

O mafii bylo natočeno nespočet filmů, ale právě Kmotr (1972) je jedním z mála, které se dají považovat za průkopníka žánru a za umělecké dílo, co se týče nefalšovaných gangsterek. Coppolův film je ikona, např. do roku 1975 byl nejvýdělečnějším na světě, než ho zválcovaly Čelisti. V březnu uplynulo 50 let od premiéry, a tak si Kmotra alespoň krátce připomeňme.

  1. Kniha Maria Puza »Kmotr« několik let držela primát nejrychleji prodávané knihy v historii. Šla skutečně na dračku.
  2. V žebříčku bestsellerů v deníku The New York Times vedla po dobu neuvěřitelných 67 týdnů.
  3. Za knihu dostal autor v přepočtu něco málo přes 100 000 korun, když ale zanedlouho připočítal zisk z prodeje autorských práv, byl vmžiku milionářem! Práva dokonce prodal ještě před dopsáním knihy. Honorář mu pomohl z nouze, byl totiž gambler a měl velké dluhy.
  4. Mario Puzo se nakonec také podílel na scénářích ke všem třem částem filmu Kmotr.
  5. Po úspěchu se scénáři ke Kmotrovi Puzo pracoval i třeba na scénářích dvou Supermanů!
  6. Jacka Woltze, kterého hrál John Marley, si všichni vybavíme, jak se probudil s koňskou hlavou v posteli a předvedl nelíčený úlek a šok. Při zkoušení scén se jednalo o hlavu falešnou, silikonovou. V nečekané chvíli mu ale režisér podstrčil reálnou hlavu, kterou sehnal v továrně na psí žrádlo. A tak bylo Marleyho zděšení a zhnusení opravdu nefalšované.
  7. Al Pacino si za první díl Kmotra vydělal zhruba 750 000 Kč, za druhý díl už dostal ale skoro 13 milionů korun!
  8. Marlon Brando chtěl, aby Don Corleone vypadal jako buldok, proto si při zkoušení role vycpal tváře vatou. Pro natáčení už ale vyfasoval protézu. Také se přetřel krémem na boty. Později mu stařecké skvrny dělali z tekuté latexové směsi.
  9. Když se natáčela scéna, kde se Vito Corleone vrací domu z nemocnice a jeho přátelé se ho pokouší vystrkat nahoru po schodech, navázal na sebe Marlon Brando nenápadně závaží, aby to kolegové neměli tak jednoduché. Vtipálek. Ve skutečnosti prý chtěl, aby vláčení do schodů těžkého chlapa vypadalo věrohodně.
  10. Robert de Niro se původně ucházel o roli Sonnyho, režisérovi se ale zdál moc »obhroublý a násilnický« a roli nedostal. A bylo to dobře, protože ve »dvojce« se objevil jako Vito Corleone, za což získal Oscara. Chtěl hrát i Michaela, ale jeho post už byl obsazen Al Pacinem.

Klan Gucci (House of Gucci) je inspirován šokujícím skutečným příběhem impéria italského módního domu.

Video se připravuje ...

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělníh Aha! (3. 4. 2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.