Choroba mozku Bruce Willise (67): Už 2 roky zapomínal texty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Choroba mozku Bruce Willise (67): Už 2 roky zapomínal texty

Bruce Willis trpí afázií.
Bruce Willis trpí afázií. (Blesk)

Čtvrteční ukončení filmové kariéry Bruce Willise (67) přišlo pro fanoušky jako blesk z čistého nebe. Ukazuje se ale, že část Hollywoodu o mozkovém onemocnění akčního hrdiny věděla. Nebo to aspoň tušila.

Willis měl už od roku 2020 vážné zdravotní problémy, zrazovaly ho kognitivní funkce. Navenek se to projevovalo hlavně tím, že měl potíže s pamětí. „Během natáčení filmu American Siege měl v uchu schované sluchátko,“ informuje magazín Page Six. Herec totiž zapomínal nebo si vůbec nemohl vzpomenout na scenářem předepsané repliky. Horší věc se snad herci ani nemůže přihodit.

Poté už se staly Willisovy problémy mezi filmaři veřejným tajemstvím. Podle zdrojů deníku Daily Mail o nemoci ale tehdy ještě nevěděla jeho rodina, tu na špatné zprávy připravoval pomalu. Až nyní, ve čtvrtek, oznámila Willisova žena Emma a »ex« Demi spolu s pěti hercovými dcerami, že lékaři u něj diagnostikovali afázii, získanou poruchu řeči, která vzniká při poškození mozku. Mezi příčiny této choroby se řadí cévní mozkové příhody, ale také léze a nádory.

Porucha ovlivňuje schopnost mluvit

Odborně je afázie popisována jako úplná nebo částečná neschopnost přijímat a vysílat symbolické kódy mluvené nebo psané řeči na podkladě jednostranného poškození mozku. Porucha ovlivňuje jak samotnou schopnost mluvit, tak mnohdy i schopnost rozumět tomu, co říkají ostatní. Člověk, který touto poruchou trpí, má potíže s plynulostí mluvy, s artikulací nebo vyslovováním slov. Dochází také ke snížené schopnosti dát dohromady celé věty, nebo je naopak řeč překotná a jen těžce srozumitelná a bezobsažná.

Na tohle budeme vzpomínat, Bruci...

Ovlivnil čtyři hollywoodské dekády, natočil přes sto filmů. První hlavní rolí Bruce Willise sice byla romantická komedie Schůzka naslepo v roce 1987 s krásnou Kim Basingereovou, ale diváky si na svou stranu definitivně a navždy získal o rok později. Rolí zarputilého a vytrvale hláškující poldy (pronesl také 82 sprosťáren) z New Yorku Johna McClanea, který bojuje s padouchy v mrakodrapu v akčním trháku Smrtonosná past.

Smrtonosná past

Video se připravuje ...

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Na začátku devadesátek nastala v jeho kariéře mírná krize, ale zpět na výsluní se Willis vyšvihl v přelomovém bijáku režiséra Quentina Tarantina. Zahrál si v něm zamilovaného boxera, který odmítne zfixlovat zápas, a po boku Johna Travolty, Samuela L. Jacksona nebo Umy Thurmanové přesvědčil o svém umění i dosud skeptické kritiky.

Armageddon (1998)

Sci-fi velkofilmu s nezapomenutelnou ústřední písní pomohl Willis na post nejvýdělečnějšího filmu toho roku (půl miliardy dolarů). Se svou posádkou nejenže zachránil Zemi před blížícím se obřím tělesem z vesmíru, ale také posbíral několik filmových cen.

Můj soused zabiják

Video se připravuje ...

Šestý smysl (1999)

V mysteriózním hororu mistra hrůzy M. Nighta Shyamalana si Bruce zahrál psychologa Malcolma Crowea, který si musí poradit s novým pacientem, osmiletým chlapcem Colem, jenž vídává reálně existující duchy.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (1. 4. 2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.