Bartoška u rakve »2. ženy«: LÍBÁNKY V MOSKVĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bartoška u rakve »2. ženy«: LÍBÁNKY V MOSKVĚ!

Jiří Bartoška se loučil se svou »druhou ženou« – ředitelkou MFF Karlovy Vary Evou Zaoralovou (†89).
Jiří Bartoška se loučil se svou »druhou ženou« – ředitelkou MFF Karlovy Vary Evou Zaoralovou (†89). (archiv)

Rodina, herci, producenti a přátelé se loučili s naší největší znalkyní filmu a dlouholetou uměleckou ředitelkou Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Evou Zaoralovou (†89). Nad rakví promluvil Jiří Bartoška (74). „Byla to přiznaná bigamie,“ řekl ve své emotivní řeči.

Herec a prezident filmového festivalu narážel na to, že ač byli s Evou oba zadaní, trávili spolu každoročně od roku 1994 nad přípravou svátečního uměleckého týdne celé měsíce.

Jiří Bartoška na pohřbu Zaoralové: Eva byla oheň a já voda

Video se připravuje ...

„Mezi námi byla správná chemie, v roce 1993 jsme se zasnoubili se svolením mé ženy Adélky, takže bigamie,“ upřesnil Bartoška. „Pak jsme jeli na líbánky do Moskvy, kde jsme se dohodli, že se s nimi nebudeme střídat, ale budeme dělat festival každý rok ve Varech,“ popsal herec, jak s Evou začínali.

Čas opravdu hoří

„Eva Zaoralová byla umělecká poradkyně pro italskou a francouzskou sekci. Bude se nám ve Varech pořád připomínat, bude s námi pořád. Tím, jakou stopu tam nechala,“ připomněl s úctou. Pak herec pokračoval: „Hodně jsme se toho od sebe naučili. S plachým úsměvem jsi mi jednou přiznala, že tě Barťák naučil slova, která jsi neznala. Ty víš, jaká...“ snažil se odlehčit smuteční řeč.

Bohdalová na pohřbu Zaoralové: Nad Bartoškou držela ochrannou ruku!

Video se připravuje ...

Nakonec ale zvážněl a připomněl velkého filmového a divadelního režiséra Evalda Schorma (†56), který jednou prohlásil, že čas hoří. „A měl pravdu. Ten čas je tady, Evo. Celá tvá karlovarská rodina přišla, aby se s tebou rozloučila a aby ti za všechno poděkovala. Bůh s tebou!“ rozloučil se Bartoška se svou »druhou ženou«.

Jako ve Varech

Velká obřadní síň strašnického krematoria byla včera hodinu před polednem plná známých tváří. Nechyběla Jiřina Bohdalová (90), Zdeněk Svěrák (85), Jan Hřebejk (54), Ivana Chýlková (58), Helena Třeštíková (72), Eliška Balzerová (72) či Jiří Macháček (55), takže to ve Strašnicích vypadalo pomalu jako ve Varech. Fronta na položení květin k rakvi se stála plných 15 minut, samotný obřad pak trval necelou půlhodinku.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (22. 3. 2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.