Bartoška má smutek: Sbohem, moje druhá ženo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bartoška má smutek: Sbohem, moje druhá ženo!

Eva Zaoralová byla prvou rukou Jiřího Bartošky
Eva Zaoralová byla prvou rukou Jiřího Bartošky (archiv)

Smrt pro ni byla vysvobozením. A to nejen podle rodiny, ale i Jiřího Bartošky (74), který jí s oblibou říkal „moje druhá manželka“. Málokdo ale ví, že za odchod uznávané filmové historičky a dlouholeté umělecké ředitelky MFF Karlovy Vary Evy Zaoralové (†89) velkou měrou může špatná fotobuňka vstupních dveří lázeňské budovy v Luhačovicích.

Jedna z nejdůležitějších žen v životě prezidenta karlovarského festivalu odešla potichu ve čtvrtek večer doma, obklopena rodinou. Bartoška, který se Zaoralovou mluvil naposledy před třemi týdny, je přesvědčen, že ji konečně Bůh vysvobodil. Jeho »druhá žena« totiž už přes půl roku jen ležela, ztrácela postupně normální činnost všech životních funkcí a trpěla. Vždy činorodá Eva dokonce přestala mít zájem i o práci!

Zlomená stydká kost

Všechno to začalo v roce 2019, kdy prodělala neodkladnou operaci páteře. Do parády si ji vzali tehdy ti největší experti v Nemocnici Na Homolce, na všechno bedlivě dohlížel sám Barťák, který se Evě postaral i o nadstandardní pokoj. „To je samozřejmost. Je to moje druhá manželka, vždyť máme za sebou téměř třicet let vztahu,“ řekl tehdy Aha! Bartoška. Ten rok Zaoralová na festival dorazila, i když si už netroufla na červený koberec. Potom pobývala po různých rehabilitačních centrech a lázních, až se dostala do Luhačovic. A tam ji skříply kvůli špatné fotobuňce vstupní dveře léčebny a zlomily jí stydkou kost.

Dala košem i Cainovi

Od té doby Eva v podstatě nechodila, jen doma byla schopna udělat pár kroků s chodítkem. A loni v létě, přes Bartoškovo naléhání, na festival už nedorazila. „Můj zdravotní stav je takový, že jsem si fakt netroufla na festival odjet,“ řekla tehdy Aha! Zaoralová s tím, že jí Barťák nabízel tu nejluxusnější limuzínu, královské apartmá a dokonce i asistenta, jako měla tehdejší karlovarská hvězda Michael Caine (88). „Prý se Caine na mě těší. To je hezké, ale vážně to nejde, je už ze mě ležák,“ komentovala trpce Zaoralová.

Zemřela ikona filmového festivalu Eva Zaoralová (†89)

Video se připravuje ...

Hrob si pořídila předem!

Víc než Vary si Eva zamilovala Rožmberk nad Vltavou, kde si u jezu koupila chalupu. Ráda odpočívala na břehu Vltavy a pekla buřty, k nimž dělala fantastické bramboráky, popíjela skvělé bílé konzumní víno a pozpěvovala – no tak vidíš, Máňo, přece jsme tě lízli, tohle jsi nám, holka, dělat neměla... „No, určitě se do Rožmberka ještě podívám, ale už jinak. S dcerou Klaudií jsme si na místním překrásném hřbitůvku pořídili hrob,“ svěřila deníku Aha! Zaoralová loni v létě. Její smrt zasáhla i výtvarníka Jiřího Šalamouna (86), který má chalupu také v Rožmberku. „Tak tohle mi Eva udělala? Nebude dlouho sama, brzy půjdu za ní!“ řekl Aha! otec Maxipsa Fíka.

Kdo byla Eva Zaoralová?

Česká filmová publicistka a doktorka filozofie z Univerzity Karlovy se specializací na francouzský a italský film. Vedle Jiřího Bartošky vedla od roku 1994 MFF Karlovy Vary – do roku 2010 působila jako jeho umělecká ředitelka a od roku 2011 byla uměleckou poradkyní festivalu. Je držitelkou Státního vyznamenání, které přebrala z rukou prezidenta Václava Klause a získala i Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize. Kromě toho se může pyšnit cenou Český lev za mimořádný přínos českému filmu. Od italského prezidenta Sergia Matarelly zase převzala vyznamenání Cavaliere dell’Ordine al Merito della Repubblica Italiana za své zásluhy o šíření a podporu italské kultury a jazyka v zahraničí. Českou republiku léta zastupovala na Festivalech v Benátkách, Cannes, Berlíně a dalších místech.

Prezident MFF KV Jiří Bartoška na Českém lvu: Udrželi jsme filmový svátek

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Milla
12. 3. 2022 • 23:01

Naopak kolego,velice sympatická a vzdělaná dáma s ohromným smyslem pro humor a skvělá odbornice na film,zejména italský a francouzský.

mbmb
12. 3. 2022 • 09:07

Dřela za líného Bartošku ,jinak nesympatická pani

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.