Karel Vágner prodělal milion! Ale i tak si za megahit pořídil dům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Karel Vágner prodělal milion! Ale i tak si za megahit pořídil dům

Dům Karla Vágnera
Dům Karla Vágnera (Foto Aha! – Mária Rušinová, Supraphon, archiv K. Vágnera, ara)

Majdalenka, Apolenka s Veronikou už dnes mají dospělé děti a dost možná i vnoučata! V roce 1982 to byly Holky z naší školky. Nejprodávanější hit v historii české pop-music, který nazpívalo duo Kotvald – Hložek, vydělal svému autorovi Karlu Vágnerovi (79) milion československých korun. Mohlo to být ale dvakrát tolik!

Jen za prvních deset dní po vydání se prodalo neuvěřitelných 100 tisíc nosičů! A nezůstalo jen u toho... „Byla to naše první zlatá deska za milion prodaných alb, pak se prodalo ještě dalších 350 tisíc kusů,“ prozradil deníku Aha! autor hudby, kapelník a muzikant Karel Vágner. „Někdy jsem žertoval, že mi to vyneslo na nový dům, ale žasl jsem, kolik lidí to nelibě neslo,“ zavzpomínal.

Dárek pro Smokie

Pravda je, že honorář překonal milion tehdejších korun, což byla v té době závratná částka. Dnes by to bylo minimálně 7krát tolik. Přesto mohl být honorář dokonce dvojnásobný! Další milion si tehdy uloupla britská skupina Smokie. Holky z naší školky totiž původně vyšly na takzvaném singlu (SP), což byla malá deska se dvěma písničkami, jednou na každé straně. A ta druhá byl převzatý song »Do To Me« z repertoáru kapely Smokie, kterou Standa Hložek (67) a Petr Kotvald (62) přezpívali jako Trápení.

Mladý a blbý

„Když jsem se pak po letech potkal s Chrisem Normanem, frontmanem Smokie a spoluautorem písně, hned se mne ptal, jak to, že jim někdy v roce 1982 přišly ze socialistického Československa naprosto skvělé peníze za autorské honoráře. No, za to mohu já, přiznal jsem. Byl jsem mladý a blbý,“ konstatoval po letech Vágner.

Karel Vágner na pohřbu Žbirky: Z čeho se mu srolovaly ponožky?

Video se připravuje ...

Nečekaný úspěch

„Až tak velký úspěch jsem nečekal. Nenapadlo mne proto dát na béčkovou stranu singlu vlastní skladbu. To bych dostal autorské honoráře dvojnásobné,“ svěřil Aha! hitmaker. Neobyčejně vysoká čísla prodaných desek vyvolala v zahraničí údiv a inspirovala odborný průzkum, který měl odhalit, jak se mohlo v malé zemi prodat tak monstrózní množství výlisků jedné písničky. „S překvapením tehdy zjistili, že spousta holčiček si je pouštěla pořád dokola, dokud se singl neošoupal. A šly si koupit nový,” dodal Vágner na vysvětlenou.

Zpěváci dostali jen pár tisíc

Interpreti hitu se museli spokojit především se slávou a hysterií fanynek hned několika generací. Kotvald s Hložkem na rozdíl od Vágnera na Holkách z naší školky příliš nezbohatli. „Náš honorář tehdy činil pouhou čtvrtinu procenta z ceny singlu a ten stál 12 Kčs. Celkem to bylo něco kolem třiceti tisíc korun. Přibyla k tomu mimořádná prémie, ale to už si nevybavuji kolik. Nové auto tehdy stálo třeba 44 tisíc,“ prozradil v jednom z rozhovorů Kotvald.

Celosvětově až dvojka

Přestože Holky z naší školky přinesly zahraniční úspěch díky verzi v němčině, polštině či bulharštině, nestaly se Vágnerovou nejprodávanější skladbou celosvětově. „V orchestrální verzi se v USA Holky hrají ještě dnes, ale překonala ji skladba Usnul nám, spí, kterou zpívala Hanka Zagorová (74) a anglicky ji otextoval Miloš Skalka (74) jako This is My Life (To je můj život).

Japonská sázka

Karel Vágner se před lety vsadil se svým kamarádem Jiřím Paulů, že i úspěch má své meze a v japonském rozhlase Holky nikdy nezazní. Prohrál, protože se to stalo 27. února 2015, kdy skladba zazněla v jednom ze čtyř celoplošných japonských rádií.

Pokořený Semafor

Až do vášnivě přijatého diskohitu Holky z naší školky kralovala prodeji vinylových desek semaforská píseň Včera neděle byla, kterou napsal Jiří Suchý (93) a v lednu 1960 nazpívala Pavlína Filipovská (80).

Karel Vágner na premiéře filmu Karel: Mluvil s nemocnou Hankou Zagorovou!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivanak
23. 2. 2022 • 07:31

No mě stačilo jak se prisalo spoustu umělců na státní cecek při corone...mámy s dětmi musí dokládat jak nemají skoro nic,aby jim stát pomohl...zjišťuje se majetek atd.a tihle,kteří mají baráky u moře a milionové majetky,tak těm se vyplácí peníze. Ale proč ne že. Mají na to nárok..

mbmb
23. 2. 2022 • 07:12

Odporný sysel, má od podlézání hnědé za krkem.Prestoze zaplevelil hudbu slaboduchymi odrhovačkami jezdil s Amphorou po světě s dalšími vyzirkami za to co se ukradli TJ ,tak i Gott ,Bohdalová,Sip a baviči A ta sislava ulhana primitivka "Hanička v 75" nemá dost ani peněz ani plastik.Proste vyzirky

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.