Pokračování Pyšné princezny? Proč Vránová s Rážem řekli NE | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Pokračování Pyšné princezny? Proč Vránová s Rážem řekli NE

Zemanova Pyšná princezna z roku 1952.
Zemanova Pyšná princezna z roku 1952. (Archiv Blesku)

Až do natočení Tří oříšků pro Popelku (1973) a ještě pár let poté kralovala na pomyslném pohádkovém trůně Pyšná princezna (1952). V době svého vzniku ale neměla na růžích ustláno. V tehdejším Československu se budoval komunismus a soudruzi zasahovali i do pohádek!

Problémy začaly už při schvalování samotného scénáře. „Král byl moc feudalistický. Zakázala se i veškerá kouzla, kromě zpívající květiny,“ prozradil deníku Aha! filmový historik Pavel Taussig (72).

Král močí

Nejvíc prý řádila rudá spisovatelka Marie Pujmanová (†64). „Soudruzi, takový naturalismus nemá v socialistickém filmu, navíc pro děti, co dělat!“ rozčilovala se nad scénářem. A pak třesoucím se hlasem přečetla, co ji tak vytočilo: „Král Miroslav se zastaví, pozoruje hvězdy a močí." Vše se ale rychle vysvětlilo. Ve scénáři šlo o překlep. Místo »močí« mělo být »mlčí«.

Putující mříž

Bez potíží se neobešlo ani samotné natáčení. Aby mohla třeba princezna Krasomila Alena Vránová (89) hodit přes zamřížovanou bránu míček králi Miroslavovi neboli Vladimíru Rážovi (†67), zaměstnala hned několik chlapů! Taková mříž totiž na zámku v Hluboké nad Vltavou, kde bydlela Pyšná princezna, totiž vůbec nebyla. Rekvizitáři ji museli přivézt ze skladu na Barrandově nákladním autem a při natáčení ji pak drželi asistenti filmového štábu. Poté neputovala zpátky do Prahy, ale jeli s ní ještě do Telče. Krasomila sice hází míč na Hluboké, ale Miroslav ho na druhé straně mříže ve skutečnosti chytá až o 100 km dál!

Tajemství českých vánočních pohádek: Co jste o nich nevěděli?

Video se připravuje ...

Příliš vysoký trůn

Někdo z kulisáků vzal představiteli starého krále špatnou míru na trůn, takže herec Stanislav Neumann (†72) pak nedosáhl nohama na zem.

Herci zatrhli barvu

Pyšná princezna je černobílá. Vladimír Ráž v jednom z rozhovorů prozradil, že bylo v plánu natočit barevné pokračování, které mělo nést název Pyšná princezna královnou. Scénář, který napsal sám režisér, byl dokonce schválen, avšak Rážovi a Vránové se nelíbil. Vadilo jim údajně mnoho moderních a realistických prvků a absence původní pohádkové poetiky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.