Tohle Zikmund (†102) stihl naposledy: Byl spokojený | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tohle Zikmund (†102) stihl naposledy: Byl spokojený

Miroslav Zikmund ukončil svůj neuvěřitelný život.
Miroslav Zikmund ukončil svůj neuvěřitelný život. (Foto Aha! – Slávka Červená, ara)

Věčný mladík s toulavýma botama. To byla až do pozdního věku cestovatelská legenda Miroslav Zikmund (†102). Byl mu dopřán krásný věk. Ve středu večer však odjel na svoji poslední cestu.

Cestovatelská dvojice Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka (zemřel v roce 2003) proslavila republiku ve světě. V roce 1947 odstartovali v dubnu na první cestu v Tatře 87 do Afriky. Byli první Češi, kteří zdolali a zapíchli československou vlajku na Kilimandžáru. Poté zdolali Jižní Ameriku. V roce 1959 se vydali na cestu po Asii a Sovětském svazu. V deníku jim chyběla jen Austrálie. Parťáci spolu v Tatře objeli svět a veškeré dokumenty a artefakty, které pan Zikmund do puntíku zpracoval, věnovali Muzeu Jihovýchodní Moravy k badatelským účelům.

S ním byla práce radostí

„Nebyla to pro mě celá léta jen pracovní záležitost. Bylo to osobní dlouholeté přátelství. Vzhledem ke covidové situaci jsme se nyní vidívali méně. Když ano, byla to vždycky radost. Mám radost, že jsem mu stihla ještě ukázat nový kalendář, který s jeho fotografiemi vydal pro léta 2022 a 2023 Klub H+Z. Prohlédl si ho, osahal a byl spokojený,“ řekla kurátorka archivu H+Z Magdalena Preiningerová.

Obul toulavé boty

Miroslav Zikmund se snažil být stále aktivní a před lety zase obul toulavé boty. S dvojicí Miroslavem Náplavavou a Petrem Horkým se vypravil opět do světa. „Byli jsme na Srí Lance, na Tenerife, kde jsme ho seznámili s legendou Thorem Hayerdahlem. Aniž to oba věděli, na své důležité cesty v roce 1947 startovali jen krátce po sobě,“ vzpomenul Náplava. Taky si splnil sen. Letěl k protinožcům a projel Austrálii, která jim s Hanzelkou nevyšla. „Bohužel Jirka byl už nemocný, tak jsem jel sám. Ale jako by tam byl se mnou,“ uvedl po návratu. S Náplavou a Horkým byl rovněž v USA. „Splnil tak dávný slib, že navštíví dobrodruha Eduarda Ingriše. Ten už ale nežil. Zrevidovali jsme jeho věci a dovezli je do archivu ve Zlíně a zachránili je tak,“ přiblížil. Svět se mění, tak to má být Náplava se vydal na expedici. Dva roky se chce lodí plavit okolo Evropy do Černého moře. „Minulý týden jsem se s ním byl rozloučit a povídal mu, jak se změnil Berlín. Mirek řekl: ‚Víš, svět se mění. Bylo by v nepořádku, aby se neměnil. Tak to má být‘,“ řekl.

Víte že...

...po sovětské okupaci v roce 1968, kdy se postavili proti režimu, upadli oba cestovatelé na 20 let do nemilosti komunistického režimu? Lepší časy nastaly až po roce 1989.

Konečně odpočinek

V 97 letech ještě napsal Mirek, jak mu kamarádi říkali, životopisnou knihu Století Miroslava Zikmunda. Byla poslední a završil tak svoji spisovatelskou kariéru. „Teď si mohu konečně odpočinout,“ prohlásil tehdy.



Přečtěte si
mbmb
3. 12. 2021 • 18:43

Známe od rodičů knihy které napsali . Byla to bomba v sociku a zaručený odbyt.Vzdyt cz byla zavřená jiným covidem od valky

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.