Likvidační sumy za elektřinu a plyn: ZNÁME ŘEŠENÍ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Likvidační sumy za elektřinu a plyn: ZNÁME ŘEŠENÍ

Jak ven z bludného kruhu?
Jak ven z bludného kruhu? (Shutterstock)

Elektřina a plyn jsou (nejen) v Česku extrémně drahé. Statisícům klientů zkrachovalé Bohemia Energy se ale prodraží ještě víc! Nejvíce je však trápí extrémně vysoké zálohy, které nyní musí zaplatit. Jak to s nimi vlastně je?

Společnosti podnikatele Jiřího Písaříka (44) nabízely nízké ceny proto, že v minulosti byl plyn i elektřina opravdu za hubičku. Jenže v momentě, kdy šla cena nahoru, otáleli manažeři společnosti s nákupem komodit, a tak už neměli zásoby. Proto nakupovali až v době, kdy energie skutečně potřebovali zákazníkům dodat. Cena na burze byla v tu dobu už extrémně vysoká, Bohemia Energy tak tratila milio ny každý den.

Proto ohlásila konec a zákazníky nuceně poslala k tzv. dodavateli poslední instance (DPI). Ten ale musí zásobovat zákazníky stejně drahými energiemi, které nakupuje za momentální vysoké ceny. I kvůli tomu, že je zrovna topná sezona, museli všichni DPI nasadit vysoké zálohy. „Platili jsme pět tisíc, a teď máme měsíčně posílat 24 tisíc! Nemůžeme si to dovolit,“ řekla Aha! Magdalena, matka tří dětí, která žije v rodinném domě, a ještě k tomu je na rodičovské dovolené. Rodinu tak živí pouze její manžel z jedné výplaty. A podobně jsou na tom další statisíce lidí...

Proč jsou tak vysoké?

Je to hlavně kvůli tomu, že je nyní topná sezona a u DPI budete maximálně šest měsíců. Zálohy tedy nejsou rozpočítané i letními měsíci, kdy se netopí. DPI počítá zálohy podle očekávané spotřeby na následujících 6 měsíců, promítá do záloh vyšší zimní odběry.

Jsem povinen velké částky platit?

Ano! V drtivé většině je to povinnost. „Zákazník je povinen dodavateli zálohy pravidelně platit, má-li je sjednány ve smlouvě, protože průběžně spotřebovává energii (elektřinu nebo plyn), kterou mu dodavatel dodává. Četnost záloh se stanovuje při uzavření smlouvy. Nemusí být měsíční, ale je potřeba počítat s tím, že čtvrtletní záloha bude zahrnovat tři měsíce, bude tedy úměrně vyšší,“ říká Michal Kebort, mluvčí Energetického regulačního úřadu.

Jak z toho ven?

Co nejrychleji přejděte k řádnému dodavateli energie. Tím si zálohy snížíte, neboť přechodem na standardní produkt (z DPI) nový dodavatel zálohy opět rozpočítá na 12 měsíců a tím se sníží.

 

Autor:  kon,PETR BARTONÍČEK

Přečtěte si
Lubica258
7. 4. 2023 • 20:33

Řešení je jednoduché. vařit na ohni, nesvítit a topit dřevem. Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by to bylo fajn. My alespoň topíme dřevem v kumulačních kamnech Norsk Kleber, která máme z http­s://ww­w.fl­amen­.cz/pr­oduct-brands/norsk-kleber/ . Nemají takovou spotřebu dřeva jako klasická krbová kamna a teplo máme doma pořád stejné jako dřív, když jsme topili elektřinou.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.