Král dětských srdcí Jan Vodňanský (†79): SMRT PŘED OČKOVÁNÍM! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Král dětských srdcí Jan Vodňanský (†79): SMRT PŘED OČKOVÁNÍM!

Jan Vodňanský
Jan Vodňanský (Facebook)

V červnu by oslavil 80 let. A nic nenasvědčovalo tomu, že by se toho známý písničkář Jan Vodňanský (†79) neměl dožít. Podle zdrceného syna Tomáše (44) tátův konec totiž přišel strašně rychle. Po týdnu v nemocnici zemřel na covid-19.

Ještě loni v létě se stal patronem pražské pasáže Lucerna, v dobrém rozmaru se po ní procházel a vypadal jako muž v plné síle. Na tom se uplynulé měsíce nic nezměnilo, ve středu večer jeho syn ale oznámil, že otec nečekaně zemřel. Spisovatel a písničkář nepodlehl žádné vleklé nemoci, ale doplatil na koronavirus.

Osudná vakcína

Bohužel se totiž nedožil plánované vakcíny, a to se mu stalo osudným. „Táta zemřel ve středu na covid, pozitivní test vyšel v den očkování, které už nemohl dostat, pak to bylo celý děsně rychlý,“ popsal humoristovy poslední chvíle syn Tomáš. „Měl jen lehký kašel, kterému jsme nepřikládali význam,“ řekl Aha! zdrcený Tomáš s tím, že jeho tatínek pět dní bojoval s covidem v nemocnici. „Tak možná si už kdesi s Petrem Skoumalem dávají po letech Maršály. Ty vlny laskavé radosti a humoru tu budou chybět,“ dodal syn s odkazem na otcova dlouholetého kolegu, skladatele a přítele v jedné osobě.

Ilona Svobodová (60), herečka, vdova po Petru Skoumalovi (†76)

„Moc mě to dojalo. Ty jejich písničky jsou věčný a platí i dnes. Byla to skvělá dvojice. Vzájemně se doplňovali. Je mi to líto, že odcházejí slušní a skvělí lidé. Nespravedlivé,“ vyjádřila se pro Aha! ke smrti Vodňanského hvězda Ulice Ilona Svobodová (60), která byla manželkou Petra Skoumala (†76) až do jeho posledního vydechnutí.

Ondřej Suchý (75), textař

„Covid-19 kosí v řadách mých přátel! Vzpomínám na tebe, Honzo, a budu si tě připomínat ve všech těch srandách, které jste napsali společně s Petrem Skoumalem.“

Jiří Pospíšil (45), europoslanec

„Zemřel člověk s velkým srdcem. Umělec, kterého nezlomil ani režim, ani fakt, že byla jeho činnost po podpisu Charty 77 zakázána. Přesto dál se svým přítelem Petrem Skoumalem rozdával radost všem kolem sebe. A to mu zůstalo už napořád... Jiří Voskovec mu dokonce udělil titul Mistr absurdity a Meda Mládková i Museum Kampa v něm našli dlouholetého přítele a podporovatele. Ostatně, na jahodové knedlíky paní Vodňanské zrovna paní Meda vzpomínala. Budete nám chybět...“

Signatář Charty 77

Písničkář, spisovatel, herec a textař se narodil 19. června 1941. Po studiích na strojní fakultě ČVUT v Praze krátce pracoval jako projektant. V té době se v něm probudily umělecké sklony a brzy začal pracovat v Československém rozhlase. V polovině 60. let se seznámil se svým budoucím životním kolegou, skladatelem Petrem Skoumalem (†76). Společně s přestávkami vystupovali a do roku 1973 vytvořili tři divadelní představení. K nejslavnějším písním dvojice patří Jak mi dupou králíci, Mauglí, Maršálové, Ukolébavka pro hysterku, Markýz de Sade, Horké letní odpoledne nebo Králíci pokusný. V roce 1974 museli na nátlak komunistů opustit Činoherní klub, protože jim zakázali činnost. V roce 1977 podepsal Chartu 77. S Petrem Skoumalem se naplno k činnosti vrátili až po revoluci v roce 1989. V 90. letech minulého století vyučoval filozofii na Karlově univerzitě.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.