Smrt skladatele Štaidla: Jeho poslední telefonát s přítelem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Smrt legendárního skladatele Štaidla: Jeho poslední telefonát s přítelem!

Ladislav (vlevo) žil s bratrem Jiřím 30 let pod jednou střechou, a když o něj přišel, jako by se mu zhroutil svět.
Ladislav (vlevo) žil s bratrem Jiřím 30 let pod jednou střechou, a když o něj přišel, jako by se mu zhroutil svět. (Foto ČTK, Otto Dlabola, ara, knížka Ladislav Štaidl: Víno z hroznů)

Nebyli dvojčata, ale dodnes je na starých fotkách lidé dost dobře neumí rozeznat. Jiří Štaidl (†30) se narodil o dva roky dřív a rád kladl vedle sebe slova. Ladislav Štaidl (†75) tíhl k muzice, uhranuly ho tóny. A oba pojila láska k ženám, pěkným věcem a rychlým autům.

A díky svým talentům byli dokonalý tandem. Jeden psal texty a druhý skládal muziku. Nelezli si do zelí. Jiří Štaidl stihl za krátký život neuvěřitelně moc věcí. Chodil s Dádou Patrasovou (64), s budoucí manželkou budoucího prezidenta Spojených států Ivanou Zelníčkovou (71) i s oblíbenou krasobruslařkou Hankou Maškovou (†22). Napsal stovky textů k hitům, které se zpívají dodnes. V jednom se ale od svého bratra lišil. Měl jiný vztah k penězům. „Jirka dokázal rychle vydělat peníze a rychle je utratit,“ říkal textař Pavel Vrba.

Ladislav Štaidl napsal krásnou muziku k seriálům a k filmům i jednotlivé hity a jeho partnerkami byly zpěvačky Iveta Bartošová (†48), Jitka Zelenková (70), Yvonne Přenosilová (73). Fyzicky si byli neuvěřitelně podobní. Možná by si bývali mohli za tmy měnit milenky. Peníze si Ladislav taky uměl užít, ale po vzoru svého podnikavého tatínka je dokázal ještě dál rozmnožit. Sbíral cenné obrazy a dokázal správně investovat. Nebyl fanfarón.

„Energii má člověk vyměřenou na celý život,“ prohlásil jednou Jirka. Nepočítal s tím, že jeho život celý nebude. Když měl Jaromír Klempíř (†72), autor Gottovy písně Hej, páni konšelé, bouračku, vysvětloval kamarádům z branže, že on rychlou jízdou neriskuje, že on totiž umí jezdit. Asi to zakřikl. Energii, která po jeho krátkém životě zbyla, nejspíš dostal Láďa. Po roce 1989 zahodil po invektivách o tom, že hrál pro bolševiky, s klidem taktovku. Vrhl se na podnikání, začal s popcornem a cihlami a vydělal si víc než předtím muzikou.

Se Štaidlem se před smrtí loučily děti. Z Artura je sirotek! A Jandu pustili z nemocnice

Video se připravuje ...

Tatínek byl šoférem

Láďa podědil smysl pro podnikání po svém tatínkovi Ladislavovi (†73). Bolševici mu po únoru 1948 sebrali pilu a rodinnou vilu ve Stříbrné Skalici. Přesídlil do Prahy a začal jezdit s taxíkem. Byl velice žádaný – v té době bylo v Praze taxíků jako šafránu, když jste ho potřebovali, museli jste volat den předem. Pan Štaidl svým klientům během jízdy radil, co se investic a jiných věcí týká.

Smrt ve svodidlech

Zval na výlet do Jevan i Dádu Patrasovou. Jiří Štaidl 9. října 1973 hnal svého nového tmavě zeleného Renaulta 17 nadoraz. Když Dáda odmítla, vzal s sebou jednu prodavačku, ta naštěstí nehodu přežila. Na křižovatce vyjížděl nákladní vůz a dával přednost, Jirka nestačil zareagovat. Při děsivém střetu vyletěl slavný řidič z auťáku rovnou do svodidel, zatímco dívka skončila na zadním sedadle. „Jeho životní styl byl sebedestruktivní,“ řekl později bratr Ladislav.

Bál se covidu

On sám své zdraví chránil. Chodil k lékařům, byl na sebe opatrný. V době covidu nechodil mezi lidi, dokonce svého jezevčíka venčil jen na zahrádce u domu. Přesto obávanou nemoc dostal nakonec jí podlehl.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (2. 2. 2021)

Zemřel Ladislav Štaidl, kapelník Gotta podlehl koronaviru. A smrt si vzala i Andreje Hryce.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
2. 2. 2021 • 08:33

Pěkný clanek , slušný a vecny

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.