Předpověď počasí: Osmnáctistupňové mrazy a pak ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Předpověď počasí: Osmnáctistupňové mrazy a pak ...

Po velkých mrazech můžeme očekávat vyšší teploty
Po velkých mrazech můžeme očekávat vyšší teploty (profimedia.cz)

Jako z pohádky vypadají teď česká města i vesnice. Většina z nich dostala slušivé bílé čepice a zvláště děti si sněhovou nadílku užívají. Přijdou až osmnáctistupňové mrazy a pak obleva.

„Ledový víkend přineslo studené severní proudění. Nejvyšší odpolední teploty zůstávaly pod bodem mrazu,“ popsala Nedělnímu Aha! meteoroložka Dagmar Honsová. Nízké teploty přispěly k tomu, že se sníh udržel i v nížinách, kde jsme ho v posledních letech vídali jen zřídka. Zima svou sílu naplno ukáže v noci na zítřek, na kterou meteorologové vydali výstrahu před silným mrazem.

Rtuť teploměru spadne k -12°C, v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském až k -18°C! Pak se začne oteplovat. „Nejvyšší odpolední teploty porostou až k sedmi stupňům a nižší nadmořské výšky čeká obleva,“ doplnila Honsová. Ranní mráz a denní oteplování potrápí řidiče. „Po ránu se bude tvořit náledí, při mrznoucích srážkách i ledovka,“ varuje Honsová.

Sněhová bouře ve Španělsku: Problémy v dopravě, zasypaný Madrid

Video se připravuje ...

Zasypané je (skoro) všechno

Že se sněhu dočkaly skutečně téměř všechny kouty republiky ukazuje mapa sněhu Českého hydrometeorologického ústavu. Nejvíce sněhu je na horách, nejméně na severozápadě Čech, Olomoucku a jižní Moravě. „Je to dáno také tím, že sněhové srážky byly lokálního charakteru a měly různou intenzitu. Tomuto území se zrovna vyhnuly,“ vysvětlila Dagmar Honsová. + foto mapa sněhu

Jaké bude počasí?

Dnes: oblačno až polojasno, ojediněle sněžení. Den -11 až -7 °C, místy až -3 °C, v 1000 m kolem -10 °C. Zítra: oblačno, od západu se sněžením. Noc -6 až -10 °C, místy až pod -14 °C, den -7 až -3 °C, na západě až 1 °C. Úterý: oblačno až zataženo, místy se sněžením. Noc -2 až -6 °C, místy až -10 °C, den -3 až 1 °C, na západě až 3 °C. Středa: oblačno, od SZ déšť se sněhem, na horách sněžení. Na východě polojasno. Noc 1 až -3 °C, ojediněle až -7 °C, den 2 až 6 °C. Čtvrtek: oblačno, místy déšť nebo déšť se sněhem, ojediněle i srážky mrznoucí. Noc 4 až 0 °C, ojediněle -4 °C, den 3 až 7 °C.

Blesk Podcast: Máme chladnější počasí díky utlumené letecké dopravě? Odhalila to meteoroložka Honsová

Video se připravuje ...

Autor:  mka

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.