Nenávist faráře Otíka! Proč neměl Kopřiva rád Větrovce? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nenávist faráře Otíka! Proč neměl Kopřiva rád Větrovce?

Faráře Otíka si Kopřiva zahrál třikrát a zaškatulkoval se tak na zbytek života.
Faráře Otíka si Kopřiva zahrál třikrát a zaškatulkoval se tak na zbytek života. (Foto Aha! – David Malík, ara)

Navenek působil jako komická figurka, podobně jako ve svých rolích, jenže ve skutečnosti nebyl tak pohodový a veselý. Luděk Kopřiva (†80), farář Otík z Troškovy trilogie Slunce, seno..., trpěl komplexem, že nedostával velké role. Za vinu to dával překvapivě Josefu Větrovcovi (†79), kamarádovi a kolegovi z divadla.

Dokázal dělat žárlivé a ublížené scény, za zády Větrovce pomlouval. V autobiografii Větrák, která před časem vyšla, to popisuje Jaroslava Obermaierová (74). „To stejně zase bude hrát Větrák, říkával Luděk. Pepíkovi záviděl,“ líčí herečka, jaký vztah ti dva měli. Bodrý Větrovec vždy jen mávl rukou a myslel si své. Byl v divadle ředitelem a zjevně také alfa samcem a prosadil se vždy na ferman také vahou funkce. Navíc byl kovaný komunista, připouštěl sice diskusi, ale stejně si nakonec prosadil své slovo. „Luděk nesnášel a lezlo mu krkem, že měl Pepík hromadu funkcí a ještě stihl hrát hlavní role. Sám politiku neměl rád,“ dodával k tomu herecký kolega Václav Bouška.

Jaroslava Kretschmerová: Slunce, seno 4? Telefonovali jsme si s Troškou...

Video se připravuje ...

Pomluvy ho míjely

Kopřiva na jeho adresu rád klevetil, ale většinou narazil. Navzdory rudému přesvědčení byl Větrovec totiž poměrně uznalým ředitelem a nad svým souborem držel ochrannou ruku. Kdo měl škraloup, toho z bryndy vytáhl, uměl zařídit služební byt apod. „Oba spolu nejdřív hráli v Plzni, a když přišli do Prahy, bydleli jeden čas u Kopřivů v domě. Starý pan Kopřiva byl dominantní osoba a Větrák se nechtěl nechat komandovat, tak si našel jiné bydlení.“ A byl další oheň na střeše. Větrovec, který zažil bídu první republiky a koncentrák, se rozhodl, že už si nic do konce života nebude odpírat. „Kouřil jen nejdražší marlbora, měl rád dobré jídlo, pití, oblečení, nikdy se neošidil,“ vzpomíná v knížce na svého nadřízeného scénograf Josef Sochovský.

„Vtipné bylo, když jsem si koupil nové boty. To nesměl vidět, jinak hnal sekretářku, aby mu koupila ty samé. Prostě nesnesl, že by měl někdo něco lepšího.“ Byl hodně soupeřivý a soutěživý, což Kopřivu vytáčelo. Sám honil ženské, popíjel a Větrovcovi záviděl, když náhodou zůstal s nějakou z hereček po představení déle v divadle, než dobré mravy připouštějí. Nikdy se už neudobřili, přestože vedle sebe dokázali fungovat. Větrovec kolegu neřešil, Kopřiva se naopak užíral...

Jako Farář Otík v Troškově trilogii Slunce, seno...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
travina
20. 12. 2020 • 16:14

mbmb ... nejsem žádný komouš, komouše nesnáším a zrovna tak nesnáším tvoje absolutně hloupé řeči o Gottovi!!! Gott nikdy nebyl komunista a celý život zpíval živě!!!!! A pokud v rámci své těžké nemoci na sklonku svého života, ještě něco zazpíval, tak to bylo akorát k obdivu!!! Ty jsi akorát cvok, který nikdy nic nedokázal, pouze tady píšeš hovadiny a urážíš slušné lidi,chudáčku!!!!! Jdi se léčit do Bohnic!

mbmb
20. 12. 2020 • 12:11

Travina =kravina komous

travina
20. 12. 2020 • 11:59

pro mbmb ... ty jsi absolutní IDI.OT, jiná slova pro tebe nejsou

jana6
20. 12. 2020 • 10:51

Prosím Vás, když už o někom píšete, tak mu alespoň nekomolte jméno ! Scénograf nebyl Josef, ale Jiří. Pro někoho maličkost, ale ...

mbmb
20. 12. 2020 • 10:17

Také nesnáším komunisty a Kopřiva dostal zpět veliké jmění zpět. Jinak ať herci či zpěváci to jsou bezpáteřní mrzačí a preplaceni za ty jejich mizerné výkony ! Např Heleně Fischer v Německu a naše hihi Helenka,nebo Karel Gott poslušný komunista.lucie Zaňáková křičí bez citu,neovládá jazyky a zabírá místo jiným.Jedina Špinarová dala duši písní prší prší a jiným jenže Gott zamilovaný do sebe zpívá na playback ,pedofil starý

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.