Malíř Kristian Kodet: Proč prodal dům na Floridě za miliony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Malíř Kristian Kodet: Proč prodal dům na Floridě za miliony

Kristian Kodet s vejcem, které ozdobil
Kristian Kodet s vejcem, které ozdobil (Dan Černovský, archiv)

Deset let tam v zimě maloval a hřál se pod floridským sluncem. Jenže letos se akademický malíř Kristian Kodet (72) zamiloval do paláce ve Velkém Meziříčí a s Amerikou byl konec. „Přiznávám, že navíc nerad lítám, necítím se dobře. A co je nejhorší, nyní je na Floridě kvůli covidu daleko větší pandemie než u nás,“ prozradil pohnutky Kristian.

Manželka Jana s ním v rozhodnutí prodat rozlehlý bungalov za 425 000 dolarů (v přepočtu 9 350 000 Kč) na luxusním místě, jen pět minut chůze od kamarádky Olgy Matuškové (71), naštěstí souhlasila. „I ona se nadchla pro tu nádhernou stavbu z 16. století na náměstí u kostela. Bude tam už příští rok skvělé rodinné muzeum Kodetů,“ libuje si malíř. Naštěstí na prodeji amerického domova neprodělali. Před deseti lety ho koupili zhruba za polovinu, než dostali nyní.

Kristián Kodet na pohřbu textaře Poštulky

„Musíte si k tomu ale připočítat, co jsme do toho za ty roky vrazili peněz. My jsme do domu i zahrady hodně investovali. Například vnitřky jsou kompletně zrekonstruované, kuchyně, koupelny, toa-lety. Bylo to drahé. Taky zahrada byla původně nepěstěná, zarostlá,“ popisuje Kodet. Ovšem na lokalitu měli velké štěstí. Bungalov leží jen kilometr od pláže, dá se na ni pohodlně dojít pěšky za 15 minut. Do centra St. Petersburgu, kde jsou restaurace, muzea a kde to žije, je to taky kousíček.

Malíř si po návratu vždy pochvaloval příjemné teplo a zpěv ptáků. Loučení ale nebylo pro manžele Kodetovy tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Mládnout nebudeme a vybudování rodinného muzea jsem si prostě předsevzal. Už nezbývá moc času. Dokud máme se ženou dost sil, chceme se soustředit na Velké Meziříčí,“ uzavírá Kodet svou příjemnou floridskou kapitolu.

Kristián Kodet kvůli Čmaňovi neodletěl na Floridu

Video se připravuje ...

Za velkou louží poprvé v roce 1979

Ameriku tak Kristian opustil už podruhé v životě. Poprvé sem přijel jako emigrant v roce 1979 a zůstal až do roku 1990. Od té doby taky visí jeden z jeho obrazů v Bílém domě.



Přečtěte si
mbmb
25. 1. 2021 • 11:40

pred 89 rokem byl Problem vyjet do Madarska ,natoz do Jugoslavie a pan se sateckem byl a zil na zapade ,hore dole si pobihal kam se mu zachtelo. Nic neni zadarmo a tak neverim co placa -lze

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.