Vojákyně Zuzana (58): Rakovina se mi vrátila pětkrát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vojákyně Zuzana (58): Rakovina se mi vrátila pětkrát!

Podplukovnice ve výslužbě, běžkyně, psycholožka, spisovatelka, lektorka i bojovnice s recidivami rakoviny prsu. To je RSDr. Mgr. Zuzana Nemčíková.
Podplukovnice ve výslužbě, běžkyně, psycholožka, spisovatelka, lektorka i bojovnice s recidivami rakoviny prsu. To je RSDr. Mgr. Zuzana Nemčíková. (Foto Martin Štross, Fotostudio Spoušť)

Podplukovnice ve výslužbě, běžkyně, psycholožka, spisovatelka, lektorka i bojovnice s recidivami rakoviny prsu. To je RSDr. Mgr. Zuzana Nemčíková. Neobyčejná dáma mnoha tváří, která dodává sílu ženám, jež se stejně jako ona ocitly v těžké životní situaci.

„Milovala jsem uniformy a chtěla jsem být v armádě – tak jsem v osmnácti nastoupila,“ vypráví paní Zuzana o tom, jak se před čtyřiceti lety stala hned po maturitě na střední ekonomické škole vojákem základní služby. Přestože jako žena později působila na vysoké vojenské škole trochu jako zjevení, nevzdala se a v roce 1989 promovala na Vojenské politické akademii jako nejlepší studentka s doktorátem.

Návrat k armádě

Další životní etapa se Zuzaně otevřela s příchodem dětí, které se jí narodily krátce po sobě. Po mateřské opustila armádu a věnovala se rodině, sebevzdělávání, cestování i podnikání. Po uniformě se jí ale stýskalo, a tak na prahu čtyřicítky se stala v Žatci vojenskou psycholožkou.

Sáhla si do podprsenky...

Když bylo Zuzaně Nemčíkové 43 let, příšel další životní kotrmelec. „Měla jsem docela šťastné období, dělala jsem bakalářské zkoušky na psychologii a po dlouhé době potkala náhodou kamarádku. Ta se mi svěřila, že její mamince právě zjistili rakovinu prsu. Po návratu domů jsem si sáhla do podprsenky – a bylo to tam,“ vzpomíná na moment, kdy si poprvé nahmatala bulku.

Eleni Zíková má nevyléčitelnou rakovinu prsu. Pomohla jí moderní léčba

Video se připravuje ...

Zhoubný nádor

Nádor bylo potřeba odstranit operací, poté následovala série chemoterapií. Zuzana se dostávala zpět do kondice. Pokračovala ve studiu, působila na pozici psychologa u 4. brigády rychlého nasazení. Účastnila se náročných vojenských cvičení, učila, jak zvládat stres i nadlimitní životní situace. Těsně před odchodem do civilu se však ocitla na druhé straně barikády. Dozvěděla se, že agresivní zhoubný nádor znovu udeřil.

Zasažené vaječníky

Poté, co Zuzana prožila recidivu onemocnění, podstoupila vyšetření a zjistila, že je BRCA pozitivní. „Uvědomila jsem si, že musím jít na preventivní operaci vaječníků. Dělohu jsem neměla, ale vaječníky ano. Histologie potvrdila, že v jednom vaječníku byl uvnitř také zhoubný nález,“ popisuje. Rakovina u ní byla zjištěna pětkrát, naposledy si nepříznivou diagnózu vyslechla v loňském roce, kdy jí byly navíc zjištěny další metastázy, a nastoupila paliativní léčbu.

O nemoci se musí mluvit i s dětmi

Paní Zuzana přiznává, že i když prošla mnoha těžkými chvílemi a depresemi, vždy v sobě našla novou vnitřní sílu. Takřka v padesáti letech začala běhat a angažuje se v různých organizacích a projektech, které bojují s rakovinou prsu. Podporuje projekt Medikomiks, který prostřednictvím kreslených příběhů srozumitelně přibližuje dětem různé typy onemocnění, včetně rakoviny prsu. „Největší přínos vidím v tom, že dítě si na příběhu může uvědomit, že za nemoc maminky nemůže. Vztahy jsou o komunikaci a při rakovině spolu lidé musí hovořit. Někdo o vážné nemoci neumí mluvit otevřeně, proto je tento komiks pomocníkem a dobrým vodítkem,“ tvrdí přesvědčivě Zuzana Nemčíková.

I dvakrát za rok

Rakovina prsu postihuje v ČR skoro každou desátou ženu. Patří k nejčastějšímu nádorovému onemocnění u žen. Mnohé často podceňují vyšetření, protože si myslí, že je věk chrání, že jsou »ještě příliš mladé«. Bohužel ale statistiky jsou neúprosné.

„Moje nejmladší pacientka s rakovinou prsů měla 23 let. Z poslední statistické ročenky 2018 bylo diagnostikováno 7 pacientek s karcinomem prsu od 20 – 24 let a 40 pacientek s karcinomem prsu od 25 – 29 let v celé ČR, říká mamoložka MUDr. Renata Kalajová z Perfect Clinic. „Je doporučováno chodit na preventivní vyšetření prsů od 30 let 1 x za 2 roky. Já ale doporučuji chodit na vyšetření 1x ročně, protože u mladých žen nádory většinou rychleji rostou, jsou agresivnější a hůře se léčí. U žen s pozitivní rodinnou anamnézou, tzn. že má rakovinu prsu matka nebo sestra, by žena měla chodit na vyšetření prsů 1x za rok už od 20 let,“ vysvětluje Kalajová.

„Rakovina děložního čípku nemusí existovat. Bezplatný test na HPV ženy ani nepostřehnou."

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.