Čechům se DNES mění pravidla! Co je ode dneška jinak | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Čechům se DNES mění pravidla! Co je ode dneška jinak

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný
Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (Jakub Poláček (Blesk))

Za víkend se nic nezměnilo, a tak vláda podle očekávání přepnula systém PES z pátého na čtvrtý stupeň. To znamená, že se například mění otevírací doba obchodů. A posouvá se také zákaz nočního vycházení!

Klesající čísla nakažených covidem-19 v pátek donutila vládu, aby Čechům rozvolnila život. Ode dneška se prodlouží otevírací doba obchodů z dosavadních 20:00 až na 23:00. Až do jedenácti večer mohou mít otevřeno také výdejní okénka. Díky tomu se také prodlužuje zákaz nočního vycházení do 23:00.

Otevřou za týden

A pokud bude pandemie zpomalovat, Česko by se na přelomu listopadu a prosince, tedy už příští týden mohlo dostat do třetího stupně. Včera to na Primě řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO). „Když to půjde dobře, můžeme se dostat ke změně za týden,“ řekl. Znamenalo by to tedy, že už za týden by se mohly otevřít všechny obchody a lidé by tak nemuseli všechno nakupovat pouze v hypermarketech. Podle Blatného by se tak lidem mohl usnadnit předvánoční čas. Je ale nutné se stále proti covidu chránit. „Snahou je, aby se všechno před Vánoci zlepšilo pro všechny, ale v míře, kterou si můžeme dovolit,“ řekl ministr.

Co je ode dneška jinak

*Ze dvou na šest osob se navyšuje počet lidí na hromadných akcích ve vnitřních a venkovních prostorech. *Svateb, pohřbů a bohoslužeb se nově může zúčastnit 20 osob. *Posouvá se noční zákaz vycházení od 23:00 do 4:59. *Dosud otevřené obchody mohou fungovat do 23 hodin. *Povoleny jsou profesionální soutěže, které musí být bez diváků. Amatérské soutěže jsou nadále zakázány. *Vnitřní sportoviště včetně bazénů a fitness center zůstávají uzavřeny. Sportovat lze venku maximálně ve skupině do 6 osob. *Muzea, galerie, hrady, zámky a památky zůstávají zavřené. *Knihovny mohou fungovat přes výdejní okénko. *Zavřené zůstávají ostatní obchody a služby s provozovnou, jako jsou například kadeřnictví či kosmetika. *Konat se mohou teoretické i praktické závěrečné testy autoškol. Výuka bude možná později.

Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.