Na co se můžete těšit? Tajemství vánočních pohádek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na co se můžete těšit? Tajemství vánočních pohádek

Královna Zlata Adamovská a Martin Huba jako král.
Královna Zlata Adamovská a Martin Huba jako král. (Foto Česká televize)

Na Vánoce bude padat sníh, i kdyby byly na blátě! Alespoň v nové štědrovečerní pohádce O vánoční hvězdě s Vojtou Kotkem (32) v roli venkovského učitele. Česká televize nadělí svým divákům hned čtyři pohádky – tři zbrusu nové a jednu, která se zatím promítala jen v kinech.

O vánoční hvězdě 24. prosince

Voříšková: První role po porodu

Štědrovečerní pohádka bude plná sněhu a vánoční atmosféry! Režie se ujal Karel Janák (50), který vytvořil zcela nový svět a upustil od klasických postav čertů nebo čarodějnic. „Vydali jsme se do světa hvězd, které vypadají skoro jako lidé, ale mají nadpřirozené schopnosti,“ popsal Janák hlavní dějovou linku. Pohádka se natáčela ve slovenském skanzenu Zuberec pod Západními Tatrami, kde byla záruka sněhové nadílky. Jednu z hlavních rolí, hvězdu Deničku, si zahrála Tereza Ramba (31), dříve Voříšková. „Byla to pro mě první větší práce po porodu, navíc s miminkem a v Tatrách, takže se mi k tomu pojí spousta emocí,“ řekla herečka, kterou na natáčení doprovázela celá rodina v čele s dětátkem. Záporné role, zlé hvězdy Proximy, se zhostila Aňa Geislerová (44).

„Toužila jsem po české pohádce. V mojí poměrně bohaté kariéře totiž pohádky úplně chybí! A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji,“ prozradila s úsměvem zrzka, že o roli opravdu hodně stála. A samozřejmě nemůže chybět princezna! Janák ji objevil v německé herečce Leonii Brillové (23). „Jakmile jsem si oblékla šaty, opravdu jsem se cítila jako princezna,“ svěřila se pohádková Amélie. O její srdce bude bojovat venkovský učitel v podání Vojtky Kotka, jehož režisér Janák před lety proslavil díky filmu Snowboarďáci. „Byl jsem rád, že mi Karel nenabídnul roli prince, ale venkovský učitel je strašně fajn role,“ přiznal Vojta. „A je pravda, že jsem své pohádkové děti naučil pár sprostých písniček,“ dodal s úsměvem. V dalších rolích se představí královští rodiče Zlata Adamovská (61) s Martinem Hubou (77) nebo hvězdný Sírius, kterého si zahrál Ondřej Sokol (49).

Reflex podcast: Tereza Ramba o cestování a své knize DOBRODRUHŮM

Video se připravuje ...

Hodinářův učeň 25. prosince

Preiss jako lakomec

Pohádku o lásce, kterou ani čas nezastaví, si vychutnáte na první svátek vánoční. Svou premiéru v kinech už má za sebou a nyní ji čeká náročný televizní divák. Za hudbu dokonce získala Českého lva! „Chtěla jsem specifickou hudbu, věděla jsem, že rozhodně nechci klasickou americkou,“ potvrdila svůj výběr režisérka Jitka Rudolfová (41). Do hlavní role podlého hodináře obsadila Viktora Preisse (73). „Je to chytrák a despota. Taky lakomec, který chce oklamat osud,“ popsal svého záporáka.

Vtip pohádce dodává siamské duo Jaroslav Plesl (46) a Václav Neužil (41), jimž skvěle sekunduje Jana Plodková (39), coby zlá sudička Lichoradka. „My jsme hodní »suďáci« Rodovoj a Rodovít,“ uvedl Václav. Celou dobu se Plesl s Neužilem pohybují v jednom obrovském kostýmu. „Shodli jsme se s Jardou, že jediný kolega na světě, se kterým to dáme, jsem já a on. Je dobrý, když se vám nechce na záchod, protože celý den jste v zóně ještě druhého člověka,“ dodal se smíchem.

O léčivé vodě 26. prosince

Rybová vládne pramenům

Kde vládne dobro, tam se dějí zázraky. Tak zní hlavní motto koprodukční česko-slovenské pohádky. Do režisérského křesla usedl Ján Sebechlebský (54) pro kterého je to pohádková premiéra. Diváci ho znají především z dokumentů pro Českou televizi a také je podepsaný pod prvními díly Ordinace v růžové zahradě nebo spolupracoval na komediálním seriálu Česká soda. Hlavní role Paní vod a pramenů se ujala Linda Rybová (45). „Přiznám se ale, že jsem milovník spíše klasických pohádkových příběhů než těch moderních,“ uvedla herečka. Další novou princeznou na české scéně je Darija Pavlovičová (19). „Myslela jsem, že budu hrát spíš čarodějnici nebo čertici,“ řekla o své velké filmové roli nadějná herečka. Učitele tance si zahrál tanečník známý ze StarDance Marek Zelinka (33). „Můj učitel je takovej trhlej a je mu jedno příběh okolo, je perfekcionista,“ prozradil s tím, že herce učil tančit valčík.

Loupežnická balada

Tradicí České televize je také pohádka ve znakovém jazyce. Tentokrát se příběh odehrává mezi loupežníky, a jak už tomu bývá, nic není tak, jak se na první pohled zdálo... Všechny role ztvárnili opět neslyšící herci ve znakovém jazyce. Chybět nebudou skryté titulky ani dabing našich předních umělců. Datum vysílání ČT zatím neupřesnila.

Adventní koncerty

Kromě pohádek jsou tradicí spojenou s ČT Adventní koncerty. Veřejná sbírka opět podpoří čtyři neziskové organizace, letos pod patronací Jakuba Bažanta, Jitky Čvančarové, Václava Hudečka a Leony Machálkové. Od svého vzniku pomohly Adventní koncerty 120 neziskovým organizacím, kterým rozdělily přes 217 milionů korun.

Někdejší veganka Tereza Ramba přiznává: Žeru hrozně a všechno! Může za to miminko?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.