Fikejzová (†93): Smrt dvorní textařky Gotta i Rottrové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Fikejzová (†93): Smrt dvorní textařky Gotta i Rottrové!

Zpěvačka s Jiřinou Fikejzovou
Zpěvačka s Jiřinou Fikejzovou (Robert Starý)

Už píše v nebi... Ve středu zemřela textařka Jiřina Fikejzová (†93). Texty psala pro Marii Rottrovou (78), Václava Neckáře (76), Karla Gotta (†80) či Yvettu Simonovou (91). Tu zasáhl její skon nejvíce. Ještě nedávno si plánovaly, že se sejdou, ale smrt byla rychlejší.

RottS Yvettou je pojilo dlouholeté přátelství a domlouvaly se, že se musí sejít a pořádně si popovídat. To už bohužel nestihly. „Já si říkala, že už konečně k ní přijedu, že už jsem mobilní. Byly jsme domluvené a teď jsem na ni tak strašně moc myslela. Já ani nevím, co říci. Moc na ní vzpomínám,“ řekla v slzách deníku Aha! Simonová. V mládí se Fikejzová věnovala sportu a byla i úspěšnou reprezentantkou v atletice, jejím manželem byl dlouholetý reprezentant a český rekordman ve skoku do dálky Jaroslav Fikejz (†81). Studovala psychologii a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci pracovala jako psycholožka, v polovině 50. let začala spolupracovat s orchestrem Karla Vlacha.

Celkem byla autorkou 240 písňových textů. Pro Juditu Čeřovskou napsala Fikejzová známý hit Řekni, kde ty kytky jsou, pro Karla Gotta například písně Každý jednou velkou lásku potká, Být s tebou nebo E14. Marie Rottrová má v repertoáru písničky Markétka, Jak málo zmůže čas nebo To mám tak ráda, Václav Neckář zase zpíval s jejími texty písně Massachusetts nebo Celou noc.

Yvetta Simonová o Aťce Janouškové

Jan Neckář (71) Památná čepice 

Bratra Václava Neckáře (76) zasáhla smrt slavné textařky. „Měli jsme ji moc rádi a občas jsme se všichni navštěvovali. A když jsme byli s bráchou v Americe, tak jsme jí pak přivezli čepici s nápisem Massachusetts, jako vzpomínku na hit, který napsala,“ vzpomínal Jan Neckář.

Yvetta Simonová: Chci vyretušovat své fotografie!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.