Poslední rozloučení s Fikejzovou (†93): Rottrová plakala | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Poslední rozloučení s Fikejzovou (†93): Rottrová plakala

Textařka Jana Fikejzová a její velká kamarádka Marie Rottrová
Textařka Jana Fikejzová a její velká kamarádka Marie Rottrová (Robert Starý)

Její texty k písním Markétka, Řekni, kde ty kytky jsou, To mám tak ráda znají posluchači nazpaměť. I díky nim je Marie Rottrová (78) tak oblíbená zpěvačka. Se slzami v očích se proto loučila s jejich autorkou, textařkou Jiřinou Fikejzovou (†93). 

Rottrová neskývala dojetí. „Byla to úžasná, vtipná a pohotová žena,“ pronesla chválu na zesnulou. „Její Markétku zpívají dodnes lidé na koncertech se mnou jako ostatní její písničky,“ dodala Marie. Smutný byl i Václav Neckář (76). „Napsala pro mě Massachusetts. A to je špatně řečeno. Ona tu písničku přebásnila. Když jsme byli s bráchou Janem poprvé v Bostonu, který leží právě ve státě Massachusetts, museli jsme písničku třikrát opakovat,“ pochlubil se na pohřbu uznávané textařky Vašek. „Byla to kamarádka a láska, půvabná a pořád svěží,“ vysekl zpěvák Jiřině hlubokou pokonu.

„Mám od ní doma na Rudlíčkově klavíru dopisy, schraňovala jsem je desítky let. Bydlela blízko mě u Grébovky, potkávaly jsme se, volaly si a psaly,“ řekla Giovana Fassati Roklová (79), vdova po slavném klavíristovi Rudolfu Roklovi (†55). Na obřadu nechyběla ani vdova Marie (78) po textaři Pavlu Vrbovi (†73), od jehož smrti uplynulo v pondělí už 9 let. Pavel měl ve zvyku označovat ženy podle jejich vlastností přídavnými jmény. Jeho žena tak proslula jako Bystrá, Jiřině říkal Hluboká.

Marie Rottrová: Těším se, až si koupím novou sekačku

Video se připravuje ...

Zakázala své písně

Textařka Jiřina Fikejzová byla už poslední dva týdny v nemocnici. Odtud telefonovala řediteli divadla Viola Robertu Tamchynovi a požádala ho, aby promluvil na jejím pohřbu. „Co si pamatuju, nikdy o smrti nemluvila, říkala, že je mnoho jiných věcí. Tohle bylo poprvé, “ řekl ve smuteční řeči Tamchyna. „A dala mi další instrukce. Řekla, moc se tam nedojímejte a nepouštějte moje písničky. Kdo si mé textyy nepamatuje, nemá na mém pohřbu stejně co dělat. V žádném případě ne Máma. Dan a celá rodina toho budou mít i tak dost,“ myslela Fikejzová i v těžké chvíli na své druhé. „Snažil jsem se ji uklidnit a říkal, že vše bude dobré. Ale ona už věděla, viděla dál,“ dodal Robert.

Sprinterka, která zvolila maraton

Jiřina Fikejzová byla sportovkyně – sprinterka československé národní reprezentace. Její muž Jaroslav (†81) byl rekordmanem ve skoku do dálky. Karel Gott (†80) kdysi Jiřině řekl, že je sice sprinterka, ale pro život si vybrala maraton. Tak ocenil její složitou textařkou práci.

Písně, které se staly hity

Řekni, kde ty kytky jsou

Markétka

To mám tak ráda

Akropolis adieu

Dominiku

Celou noc

Jak málo zmůže čas

Být s tebou

Malý vůz

Digy dou

Romantická

Ty se mi, lásko, snad jen zdáš

Marie Rottrová mluví na besedě Reflexu o podpisu Anticharty i Několika vět

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.