Hudební svět pláče: Zemřel světoznámý italský skladatel Ennio Morricone (✝91) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hudební svět pláče: Zemřel světoznámý italský skladatel Ennio Morricone (✝91)

Světoznámý skladatel Ennio Morricone (†91)
Světoznámý skladatel Ennio Morricone (†91) (Profimedia)

Ve věku 91 let zemřel italský hudební skladatel Ennio Morricone, informují dnes italská média. Ikona světové filmové hudby a jeden z největších skladatelů v historii kinematografie zemřel v noci na dnešek na římské klinice na následky pádu.

Pád se dle Seznam Zprávy odehrál před několika dny a během něho si jednadevadesátiletý skladatel zlomil stehenní kost. Morricone byl jednou z největších osobností filmové hudby všech dob. I přes svůj vysoký věk neúnavně jezdil po světě a vyprodával velké haly.

Po pěti nominacích na Oscara získal cenu americké filmové akademie až v roce 2016, a to za hudbu ke snímku Quentina Tarantina Osm hrozných. Přitom Oscara za celoživotní dílo získal paradoxně už v roce 2007, kromě toho i tři ceny Grammy a tři Zlaté glóby. Českým divákům se Morricone zapsal do paměti i díky melodiím k seriálům Chobotnice a Marco Polo.

Velmi často také koncertoval, při svých turné jezdil pravidelně i do Prahy. Naposledy při příležitosti svých 90. narozenin, které oslavil koncertem v pražské 02 areně. Předtím předvedl své umění v červenci 2018 v roli dirigenta na festivalu Prague Proms s ČSNO. S tímto tělesem spolupracoval dle Blesku přes deset let.

 

Ennio Morricone byl nominován na Oscara: Podívejte se na jeho reakci

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.