Srbský herec Gojko Mitić slaví 80: Jednou indián, navždy indián! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Srbský herec Gojko Mitić slaví 80: Jednou indián, navždy indián!

Gojko Mitič
Gojko Mitič (Jiří Herman)

Asi jen málokdo by do rodáka z jihosrbského města Leskovac, který původně chtěl být tělocvikářem, řekl, že se nakonec stane nejslavnějším východoevropským indiánem. A přece je to pravda! Zítra, tedy v sobotu 13. června, oslaví Gojko Mitić úctyhodné 80. narozeniny.

K herectví se dostal právě díky studiu na tělovýchovné fakultě, kde si finančně přilepšoval při natáčení anglických a italských filmů. Mitić v sobě objevil lásku a talent pro herectví, od statisty a dubléra se nakonec propracoval k plnohodnotným rolím. Měl i štěstí, jelikož byl ve správný čas na správném místě. Právě na území současného Srbska tehdy německá společnost DEFA natáčela své známé indiánské filmy. První snímek (Synové velké medvědice, 1966), ve kterém oblékl indiánský kostým, dokonce režíroval Čech Josef Mach.

Pak už to šlo ráz naráz, až se ocitl na plátně po boku náčelníka Apačů Vinnetoua, kterým se proslavil Pierre Brice (†86). I tuto roli si Mitić později vyzkoušel, ovšem jen v rámci slavností Karla Maye, knižního stvořitele Vinnetoua, v německém Bad Segebergu. V letech 1992 až 2006 odehrál jako náčelník Apačů více než tisíc představení! Nálepka, které se tak už asi nikdy nezbaví, mu ale nevadí. „Jednou indián, navždy indián,“ směje se skromný herec při pohledu na svoji kariéru.

Víte, že...

...Mitić si zahrál i indiána v divadelní variantě Přeletu nad kukaččím hnízdem? Za jeho zfilmovanou verzi získal v roce 1976 Oscara český režisér Miloš Forman (†86).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.