Předpověď počasí: Tohle vás nepotěší! Připravte si... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Předpověď počasí: Tohle vás nepotěší! Připravte si...

 (Foto Blesk - Daniel Černovský)

Propršelo jaro, nebo vlastně spadlo jen pár kapek? Češi a Moravané se nemohou dohodnout. Někdo si libuje, že nemusí zalévat zahradu, jinému se od motyky jen práší. Pravdu mají oba. Záleží jen na tom, kde bydlí.

Po srážkově podprůměrném březnu, kdy napršelo 75 % normálu, a vyloženě suchém dubnu s pouhými 43 % běžných srážek, zachránil jarní vodní bilanci deštivý květen. Meteorologové zatím nespočítali o kolik, už nyní je ale jasné, že pršelo víc, než je obvyklé. Jenže... Jarní deštíky nezalévaly republiku spravedlivě. „Více srážek, než je na jaře běžné, spadlo pouze v části jižních a středních Čech a kvůli vysokým květnovým úhrnům i na severovýchodní Moravě a ve Slezsku. Naopak takřka celá Morava, západní, severní, a zejména severozápadní Čechy zaznamenaly v porovnání s dlouhodobým průměrem srážek výrazně méně,“ vysvětlují hydrologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Medard bude dál kapat
Deštivé dny pokračují i na začátku června, objevují se i bouřky s přívalovými lijáky. V pondělí oslaví svátek Medard, s nímž se pojí jedna z nejznámějších pranostik: Medardova kápě, čtyřicet dní kape. Letos na Medarda skutečně zaprší. Zda bude deštivo čtyřicet dní, meteorologové určit nedokážou. Krátkodobé modely ale naznačují, že přinejmenším do konce příštího týdne deštník potřebovat budeme.

DÉŠŤ PODLE STATISTIK
Během meteorologického jara, tedy měsíců březen, duben a květen, padaly srážky dost nerovnoměrně. V jižních Čechách, jihovýchodně od Prahy a ve Slezsku napršelo víc než 100 % normálu pro toto období. Severozápadní Čechy a celá střední Morava se dál potýkají s extrémním suchem, napršelo tam měně než 60 % obvyklého množství deště. Bídná je i situace podél hranice s Rakouskem.

JAK BUDE?
DNES: převážně zataženo, na většině území s deštěm, ojediněle i bouřky. Den 15 až 19 °C.
ZÍTRA: oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo bouřky. Noc 8 až 12 °C. Den 15 až 19 °C, na jihovýchodě až 24 °C.
NEDĚLE: oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky, na východě místy bouřky. Noc 8 až 14 °C, den 14 až 19 °C, na jihovýchodě až 23 °C.
PONDĚLÍ: zataženo až oblačno, na většině území déšť nebo přeháňky, i bouřky. Noc 8 až 14 °C, den 15 až 20 °C.
ÚTERÝ: oblačno až zataženo, místy déšť nebo bouřky. Noc 9 až 13 °C, den 15 až 20 °C.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.