Královna rázně zakročila: Meghan a Harry přišli o peníze i o tituly | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Královna rázně zakročila: Meghan a Harry přišli o peníze i o tituly

Vévodkyně Meghan a princ Harry ostrouhali.
Vévodkyně Meghan a princ Harry ostrouhali. (profimedia.cz)

Britská královna Alžběta II. (93) překvapivě rychle uhasila krizi monarchie, kterou zažehl princ Harry (35) s manželkou Meghan (38) prohlášením, že chtějí opustit role předních členů královské rodiny.

V sobotu večer královna vydala jasné stanovisko: Meghan a Harry přijdou o tituly královská Výsost, ale hlavně už nebudou získávat žádné finance z veřejných zdrojů. Navíc musí státní pokladně vrátit přes 70 milionů korun, které utratili za renovaci svého sídla Frogmore House. Formální tituly vévody a vévodkyně Sussexu si mohou ponechat. Co z toho vyplývá?

Otázky a odpovědi

● Od kdy rozhodnutí platí?

Alžběta se vyjádřila, že od jara 2020. Znamená to, že se Meghan bude muset vrátit na určitý čas z Kanady do Anglie.

● Čím se budou živit?
Harry sehnal manželce místo ve studiu Disney, kde bude namlouvat dokumenty. On bude vítaným hostem a placeným řečníkem na akcích zabývajících se charitou a životním prostředím.

● Dostanou peníze z fondu Charlese?
To záleží pouze na následníkovi trůnu. Kdysi z něj rád dětem přispíval, jen vloni Harry dostal 68 milionů korun. Teď je ale princ Charles na Harryho naštvaný a jen těžko pustí chlup.

● Zůstanou mu vojenské hodnosti?
Ne, Harry v armádě skončil. Už nebude používat hodnost kapitána královského námořnictva, ani nebude létat vojenským vrtulníkem.

● Budou mít ochranku a kdo ji zaplatí?
O tom přesně královna nerozhodla. Britský tisk soudí, že o jejich ochranu se rovným dílem podělí Británie a Kanada. Samozřejmě že z peněz daňových poplatníků.

● Jaké jsou náklady na jejich ochranu?
V přepočtu 225 milionů Kč ročně.



Přečtěte si
Dianthos
20. 1. 2020 • 10:44

Dovětek - V královnině prohlášení nebyla ani zmínka o tom, že by Harry s Megan měli zakázáno používat jejich značku "Sussexroyale", takže zřejmě budou své královské jméno komerčně zhodnocovat přesto, že jim byl královský titul oficiálně odebrán. ;-)

Dianthos
20. 1. 2020 • 10:37

Nic jim neutnula. Naopak jim naprosto vyšla vstříc. Oni mají tak vysoké životní náklady, že státní peníze byly zanedbatelnou položkou. Nejdražší - ochranku - jim platil stát a téměř všechno ostatní Charles z peněz z Cornwalského panství. Oni se chtěli vzdát poloviny svých příjmů spojených s jejich královskými tituly a neplnit povinnosti, které z těch titulů vyplývaly. Chtěli za tu polovinu pouze zaštiťovat některé charitativní organizace a nechat si sídlo ve Frogmore. Takže získat naprostou svobodu, ale stále být finančně zabezpečeni a ještě zhodnocovat své jméno komerčně. Ve finále by na tom byli lépe, než předtím.
Dopadlo to tak, že kritikům ucpali ústa tím, že státu bude vrácena dotace na jejich dům a nebudou pobírat tu část jejich příjmů od státu. Kolik jim ale bude Charles vyplácet, to se nikdy nedozvíme. Zřejmě ani to, kdo bude platit tu ochranku. Královská rodina nechce ztratit Harryho a jeho syna, navíc jsou stále následníky trůnu, takže jim platit budou. Takže jediné, o co ti dva přišli, jsou tituly "Jejich královská výsost" před jménem. Ty ale nepotřebují, protože každý ví, že jsou královské výsosti. Vévody ze Sussexu stále zůstávají.

tryskomys
20. 1. 2020 • 07:54

Díky bohu,že se pochlapila a utla jim přívod peněz,aspon vidí ,,H,, jaké to je živit se prací,i když on nikdy nepracoval a ani nebude,jen má někde k.e.c.a.t ,těžko jí donutí k šetření ,když je ona doma.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.