Tajemství pohádky Jak se budí princezny: Hrušínského likvidace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Tajemství pohádky Jak se budí princezny: Hrušínského likvidace!

Krása princezny Marie Horákové způsobila Hrušínskému zlomeninu.
Krása princezny Marie Horákové způsobila Hrušínskému zlomeninu. (Reprofoto Jak se budí princezny, ara)

Vrátit se v čase do dob králů a královen něco stojí. V případě pohádky Jak se budí princezny to nebyla žádná levná záležitost. Jen kostýmy vyšly filmaře na 314 000 Kčs, což by dnes odpovídalo částce 4,4 miliony korun. A ty princ Jaroslav v podání Jana Hrušínského (64) ničil.

Zatímco rozpočet pohádky je dodnes tajemství archivů, unikly z nich alespoň položky co se týká výroby kostýmů a rekvizit. O těchto částkách by si dnešní režiséři mohli nechat jen zdát. Jen výroba a nákup oděvů, ve kterých byly i ty pro představitele prince a Růženku Marii Horákovou (59), vyšly podle dochovaných záznamů na už zmiňovaných 314 tisíc korun československých. To bylo ale v roce 1977, kdy byla hrubá měsíční mzda 2462 Kčs. Pokud vše přepočítáme na dnešní dobu, kdy je průměrná měsíční hrubá mzda 34 105, částka by vyskočila na neuvěřitelné 4 miliony a 364 600 korun.

Drahé pády

Na pohádkové sumě za výrobu, nákup a půjčovné kostýmů se zapsalo i jejich ničení. A to měl na kontě i princ Hrušínský, který oblečení zrovna nešetřil. Nejenže v rámci scénáře zničil koženou vestu o zábradlí, roztrhal košile a vše ušpinil od bláta v rybnících nebo při kopání ve sklepě zámku, ale likvidoval je i během natáčení. Jedna vzpomínka na představitele sluhu Matěje v podání Vladimíra Menšíka (†58) mluví za vše. „Ve filmu jsme spolu mimo jiné jezdili na koních a spolu jsme z nich také krásně padali. Většinou se to stalo tak, že jsme přicválali na určené místo, koně náhle prudce zastavili, ale my jsme s Láďou jeli stejně prudce dál,“ vzpomínal Hrušinský. „Letěli jsme přes jejich hlavy, já spadl do křoví před malou kamennou zídkou a Láďa ležel o vteřinu později vedle mně. Podívali jsme se na zemi na sebe a Menšík mi říká: Princi, nežerte tu hlínu, víte, že vám to nedělá dobře! Všichni se hrozně smáli, ale do filmu to pan režisér nepoužil,” dodal pohádkový princ Jaroslav s tím, že to, co měli na sobě, dostalo pořádně zabrat...

Nešetřilo se

Levnou záležitostí nebyly ani rekvizity. Podle dochovaných záznamů vyšly na 54 100 Kčs, což by dnes odpovídalo dnešnímu třičtvrtě milionu. Maskéři a vlásenkáří se na rozpočtu »podepsali« částkou 25 000 Kčs (dnes cca 347 500 korun). Levnou položkou nebylo ani jídlo, které se snědlo na scéně. Za dobroty musel producent zaplatit nějakých 27 900 Kčs (dnes zhruba 388 000 korun). Sečteno a podtrženo, jen výprava pohádky vyšla na 771 000 Kčs, což by při dnešních cenách naskákalo 10 717 000 korun.

Nákladné cestování

Do mnohamilionového rozpočtu pohádky se zapsaly i exteriéry. Jezdilo se po celém Česku, točilo se na hradech Pernštejn, Roštejn, Orlík nad Humpolcem, na Křivoklátě i na zámcích Telč či Konopiště. Tvůrci pohádky pak ve střižně spojovali záběry z různých lokací do jednotlivých scén. Například ve scéně, kdy princ Jaroslav stojí na balkoně s Růženkou, nacházejí se ve skutečnosti na hradě Křivoklát. Ve stejné scéně je naproti na druhém balkoně král Jiří Sovák (†79) a královna Milena Dvorská (†71), kteří pózovali na balkoně zámku Telč. Což jsou místa od sebe vzdálená 210 kilometrů. A benzín taky nebyl zadarmo...

Prostor X: Rozhovor s Janem Hrušinským

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.