Tak si žijí důchodci v Parlamentu: Berou až 82 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Tak si žijí důchodci v Parlamentu: Berou až 82 tisíc!

Každý desátý poslanec a každý pátý senátor už má nárok na penzi!
Každý desátý poslanec a každý pátý senátor už má nárok na penzi! (Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária)

Politici nám přesluhují! S pomocí důchodové kalkulačky Aha! zjistilo, že každý desátý poslanec a každý pátý senátor už má nárok na penzi. A někteří už přesluhují řadu let. Jen hrstka z nich ale odpověděla, jestli důchod bere. Zbytek se to asi stydí přiznat.

Abyste v Česku mohli pobírat starobní důchod, musíte splnit dvě podmínky – mít odpracované roky a dosáhnout stanoveného věku. Pak vám ho Česká správa sociálního zabezpečení bude pravidelně vyplácet. Tyto požadavky splňuje 36 zákonodárců napříč parlamentními stranami.

Tři stateční

Deník Aha! politiky-penzisty oslovil, zda ke svému platu, který v základu činí 82 tisíc hrubého měsíčně plus tučné náhrady, pobírají i důchod. Odpovědělo jich pouze sedm, z toho tři oficiálně přiznali, že ho pobírají. „Důchod beru i s poslaneckým platem, bral jsem ho, ještě než jsem se stal poslancem,“ napsal Julius Špičák (67, ANO). Stejně se vyjádřil i bývalý prezidentský kandidát a senátor Jiří Drahoš (70, nez.). Třetím statečným byl pak 1. místopředseda Senátu Jiří Růžička(71, TOP 09).

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Nemravnost

Že penzi nepobírají, přiznali jenom čtyři zákonodárci, mezi nimi místopředseda senátu Milan Štěch (65, ČSSD) a poslanci Stanislav Juránek (63, KDU-ČSL) a Jaroslav Holík (66, SPD), který to okomentoval slovy: „Pobírat důchod a plat by byla nemravnost.“ Jenže zbylých 29 oslovených poslanců a senátorů odmítlo kápnout božskou, a to i přes opakované urgence.

Důchody zamlčeli

Politici musí ze zákona podávat svá majetková přiznání, ve kterých musí uvádět všechny své příjmy. Po nahlédnutí do nich Aha! zjistilo, že důchod vyplácený Českou správou sociálního zabezpečení přiznávají jenom tři senátoři, co se nechtěli přiznat – Jiří Burian (70, ODS), Jaroslav Doubrava (71, S.cz) a Jan Zahradník (70, ODS). Zatímco ti tři stateční je ve svých přiznáních uvedené nemají.

Babišovi chybí lejstro, Zeman je penzista

Premiér Andrej Babiš (65, ANO) je v důchodovém věku od roku 2017, ale zatím o něj stále nepožádal. Důvod je prostý. „Protože neumím sehnat maturitní vysvědčení,“ práskl na sebe ministerský předseda v květnu. To prezident Miloš Zeman (75) oproti němu již nějakou dobu důchod pobírá. V lednu prozradil, že mu stát vyplácí kolem 15 tisíc korun.

Volby do Senátu 2020: Kdy a jak Češi zvolí třetinu senátorů?

 

Přečtěte si
Mnau1
26. 11. 2019 • 03:38

Nenazranost, s jidlem roste chut. Vsak si ty penize do hrobu nevezmou. Jsou duchodci, kteri chodi na brigady do hypermarketu, nebo delaji ruzne podradne prace, aby kazdy mesic ze sveho nuzneho duchodu vyzili. To je fakt nemravnost. Kdyby ty penize dali treba na utulky.

tryskomys
25. 11. 2019 • 05:44

Fuj,normální občané se modlí,aby vyšli z důchodu a Ti elitáři ho nepotřebují,ale nevzdají se ho i když berou tak nesmyslné platy,nám pak vše zdražují od jídla po bydlení přes léky i energie,kam jsme se to po třiceti letech pocinkání dostali,zvedá se mi z toho žaludek.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.