Jiřina Bohdalová (88): Dojemná řeč pod prášky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jiřina Bohdalová (88): Dojemná řeč pod prášky

Jiřina Bohdalová na pohřbu Gotta (†80).
Jiřina Bohdalová na pohřbu Gotta (†80). (Reprofoto ČT)

Zhostila se toho nejtěžšího úkolu! Jiřina Bohdalová (88) promluvila na pohřbu Karla Gotta (†80) v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Zpěvák to tak chtěl a herečka jeho přání vyplnila, ačkoliv měla náběh na zápal plic a bere antibiotika!

Na úkol, který jí dal zpěvák ještě za života, se poctivě připravovala a smuteční řeč, kterou pronesla během liturgického obřadu, si psala několik dní. „Myslím, že to splnilo účel a Karlovi by se to líbilo. Chtěla jsem, aby to bylo lidské,“ svěřila se deníku Aha! herečka. Ačkoli jí nabízel pomoc její dvorní režisér Zdeněk Zelenka (64), odmítla. „Ptal jsem se jí, že jí to napíšu nebo s tím pomůžu, ale ona to nechtěla. Řekla, že pokud to chtěl sám Karel, tak to musí být osobní a velmi intimní a vím, že si s tím dala strašnou práci. Psala si to v ruce a až když to bylo napsané, tak si to přepsala do počítače. Muselo to pro ni být velmi těžké, znali se 60 let,“ svěřil se deníku Aha! Zelenka.

Není divu, že měla obrovskou trému. „Já jsem se bála, abych neukápla slzu nebo se nepřebreptla, protože to sama nemám ráda,“ řekla Bohdalová, na které nebylo vůbec poznat, že bojuje s nemocí. „Ještě jsem brala antibiotika, měla jsem náběh na zápal plic, tak mi je doktoři ve středu nasadili, abych tu sobotu dala,“ popsala herečka s tím, že po sobotě ulehla. „Katedrála se ale nedá vytopit, takže teď ležím doma a potím se,“ řekla včera herečka.

Karle, drž mi tam místo

„S pokorou, úctou a trémou stojím na tomto magickém místě, abych se s Karlem Gottem rozloučila jménem celé rodiny, ženy Ivanky a dvou malých dcer. To především. Ale i jménem všech, kteří ho milovali.

Tenhle přetěžký úkol mi přidělil sám Karel. Byl to on, kdo rozhodl, že se s ním budu loučit právě já. Nápad ale opsal ode mne. Vysvětlím... Jsem o osm let starší, a tak jsem častokrát rázně přikazovala Karlovi, že to musí být on, kdo se se mnou, až odejdu do jiných sfér, bude loučit.

Slíbil mi to. Slíbil a vlastně jedinkrát svůj slib nesplnil. Jinak jeho slovo vždycky platilo. Bylo to slovo chlapa. 

Byl neuvěřitelně pracovitý, přitahoval k sobě vždy doslova celou smečku vynikajících umělců své doby. Muzikantů, zpěváků, herců, režisérů a k tomu mnoho dalších dobrých přátel. A samozřejmě i lásek.

Od rodičů obdržel v genech slušnost, noblesu a džentlmenství, v tomto ohledu byl muž ze staré dobré školy.

Odešel vyrovnán a smířen od uklizeného stolu. S čistým štítem, srovnán sám se sebou, se svými dětmi, rodinou, se závazky, ctiteli a příznivci.
Na cestě k sobě našel už dávno svého Boha. I proto po této nelehké životní cestě odešel klidně. Ve spánku, obklopen silou lásky svých vůbec nejbližších, ženy Ivanky a dvou mladších dcer Charlottky a Nellinky.

Sluší se poděkovat. Dával lidem radost a chuť do života. Zanechal nádherné písničky, svůj lahodný tenor a hlavně pak pohodu a úsměv. A to od komedianta není málo. 

Karel by mi neodpustil, kdybych svou řeč alespoň maličko neodlehčila. Tak tedy, Karle, počítej tam se mnou a drž mi místo! Mám pro tebe opravdu báječnej židovskej fór. Budiž ti země lehká, miluju tě a nejsem v tom sama.

Tvoje Bohdalka. 

Co zpěvák řekl o herečce?

*„Maminka byla velmi citlivá na lidi a vždycky mi dobře poradila. Když jednou Jiřina přišla k nám domů po natáčení, maminka z ní byla tak nadšená, že nás chtěla oddat. Když odešla Jiřina, tak řekla: Karlíčku, to by byla žena pro tebe, tam je všechno.“
*„Ona zůstává komičkou i v tom soukromém kontaktu, což, jak říká historie, není tak obvyklé, dokonce je to opačně. Komici bývají velmi vážní lidé.“
*„Kluci v Hollywoodu se na mě nebudou zlobit, ale oni takovou nemají. Kdyby se Jiřina narodila v Americe a angličtina byla její mateřštinou, jsem si jistý, že by byla jedinečná a že by dosáhla velkého úspěchu.“

 CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.