Mojmír Maděrič zhubl přes 30 kilogramů: MŮŽE ZA TO ZÁNĚT A NECHUTENSTVÍ!
Jednu dobu měl Mojmír Maděrič (64) na kahánku! Herec známý z pořadu Mňam aneb Prima vařečka či jako doktor Valenta z Modrého kódu na Primě vážil 115 kilogramů, a pak najednou rapidně zhubl. Jak to udělal, přestože dietu nedržel, proč doopravdy skončil v pořadu o vaření a také o tom, jak léčí cukrovku slivovicí, se svěřil v rozhovoru pro sobotní Aha!.
V seriálu Modrý kód hrajete od prvního dílu doktora Valentu. Takže točíte už tři roky. Jaké byly začátky?
„Jednak to bylo velmi příjemné v tom, že mě oslovili, tedy konkrétně kolega Ivan Vodochodský, se kterým hrajeme v znovuobnoveném muzikálu Galileo v Hybernii. Takže mě to docela potěšilo. Valenta není žádná nosná figura, ale patří do toho koloritu. Je takový rozšafný chirurg, který má tak malinko znaky toho Cvacha, ale není to takový machr.“
Seriály jsou běh na dlouhou trať. Přijal jste roli na první dobrou, nebo jste váhal?
„Neváhal jsem ani minutu.“
Je to vaše první role v bílém plášti?
„Přemýšlím, ale asi jo.“
Radikálně jste zhubl. Co za tím stálo?
„Trpěl jsem nechutenstvím takovým způsobem, že jsem si prostě jeden den uvědomil, že den předtím jsem vůbec nic nejedl. Lékař mi říkal, že to bylo zánětem kolena, který jsem prodělal, a hrozilo, že to skončí totální sepsí.“
Jak to probíhalo dál?
„Ležel jsem v nemocnici pod Petřínem, kde se o mě perfektně starali a kde mě naučili pravidelně jíst. Takže já se teď vlastně neumím přežrat. Jím malé porce víckrát. Tak si to tak držím. Měl jsem kvůli tomu i zvýšený cukr, který se mi posléze upravil. Zaplať pánbůh.“
Přišel jste kvůli tomu o kšefty?
„Já vlastně hraju docela dost v divadle a tam to na tom hereckém typu moc založený není. A myslím, že u doktora Valenty to taky tak není, že by se kladl důraz na to, aby byl tlouštík. Já teda zas tak úplně hubenej nejsem. Je pravda, že v určitých letech jsem při své »nížce« vážil i sto patnáct kilogramů, což mi teda ani v pohybu nevadilo, ale teď je to o hodně lepší.“
Máte nějaké zdravotní omezení?
„Chodím na pravidelné kontroly jednou za půl roku a snad dobrý. Tam mě zvali hlavně kvůli cukru. Ale až na úpravu jídelníčku žádná jiná omezení nemám. V podstatě jím normálně, naštěstí jsem nikdy neměl rád sladký, takže je to v pohodě. Akorát ovoce musím trochu omezit. Miluju hroznový víno a to se, bohužel, moc nesmí. Jinak zbožňuju rajčata, zvlášť v létě. Mám v lednici furt připravený salát, který si dávám dost často k večeři.“
Takže už máte cukr v pořádku?
„Jo, ta hladina je v pořádku, protože žeru prášky. Nestěžuju si.“
Pocházíte z Moravy. Jak jste na tom s konzumací vína a slivovice?
„Jeden kolega říká, že mu starý praktik poradil, že na cukrovku je nejlepší panák slivovice. A je pravda, že já po ránu, pokud neřídím, tak si nalačno toho panáčka dám. Člověk potom to zdraví hned cejtí. Ale víno, ač jsem z Moravy, neumím moc pít. Maximálně v létě, když sekám zahradu, tak si udělám do půllitru velmi slabý vinný střik. Protože dát si v tom vedru třeba pivo, to by bylo hned hotovo.“
Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním tištěném vydání deníku Aha!
Maděrič focení v ženských šatech: