Jiřina Bohdalová (88): NEJHORŠÍ OBVINĚNÍ V ŽIVOTĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jiřina Bohdalová (88): NEJHORŠÍ OBVINĚNÍ V ŽIVOTĚ!

Mezi podvedenými je i herečka Jiřina Bohdalová, u soudu dne 26. srpna 2019.
Mezi podvedenými je i herečka Jiřina Bohdalová, u soudu dne 26. srpna 2019. (Blesk:Martin Přibyl CNC)

Křest nové kniky 1989 očima 30 odhalil největší křivdu Jiřiny Bohdalové (87). Po sametové revoluci byla jedna z nejoblíbenějších hereček nařčena ze spolupráce s StB. Chtěla kvůli tomu dokonce skončit s herectvím a dodnes je to její nejbolavější místo! Lžím udělal přítrž až soud.  

Herečka o nejhorším obvinění v životě nemluví. Učinil tak za ní až její režisér a velký kamarád Zdeněk Zelenka (64). „Poprvé se mě někdo na to zeptal. Paní Bohdalová, když se vrátila ze zahraničí a zjistila, že je uvedena ve svazcích StB jako agentka, tak se zhroutila, chtěla nechat své herecké činnosti a řekla, že nebude hrát, dokud se to nevyšetří,“ odpověděl na křtu knihy na dotaz jednoho z hostů.

Dvě lustrační osvědčení

„Byl jsem to já, kdo ji tehdy zavedl za ministrem vnitra Tomášem Sokolem a požádali jsme, aby se svolením federálního ministerstva vnitra se do svazků nahlédlo,“ popsal pro Bohdalovou děsivé chvíle Zelenka. „Tam tehdy nebylo vůbec nic. Naopak tam bylo, že Jiřina je pro spolupráci neschopná, bylo tam dokonce napsáno, že vše vykecá. Dodnes má na své toaletě vyvěšena dvě lustrační osvědčení! Napravo negativní a nalevo pozitivní,“ popsal Zelenka s tím, že je jedinou občankou této země, která má dvě osvědčení.

Otec trpěl v kriminále

Tatínek Jiřiny Bohdalové byl v padesátých letech minulého století vězněn komunistickým režimem, o to citlivější to pro herečku bylo. „Velice ji to zasáhlo, to nařčení bylo sprosté, vylhané a dodnes se to s ní táhne. Pokud se někomu stane křivda, je to vždy bolestné, dokonce i dnes,“ dodal Zelenka.

Jak je to s osvědčeními

Když si Jiřina Bohdalová v 90. letech minulého století požádala o vydání lustračního osvědčení, nemohla věřit vlastním očím, když jí bylo vydáno to pozitivní. V zásadě znamenalo, že herečka podle něj vědomě spolupracovala s totalitní Státní tajnou bezpečností. Okamžitě se rozhodla bránit proti tomuto verdiktu soudně. Jako jedna z mála známých osobností byla úspěšná a soud o pár měsíců později rozhodl, že jí bude vydáno negativní lustrační osvědčení.

 Jiřina Bohdalová u soudu kvůli falešným obrazům! Jiřina Bohdalová u soudu kvůli falešným obrazům!  Pachatelé jdou do lochu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.