Dostane Bohdalová odškodné 1,5 milionu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Dostane Bohdalová odškodné 1,5 milionu?

Mezi podvedenými je i herečka Jiřina Bohdalová, u soudu dne 26. srpna 2019.
Mezi podvedenými je i herečka Jiřina Bohdalová, u soudu dne 26. srpna 2019. (Blesk:Martin Přibyl CNC)

Padělali obrazy známých malířů, opatřili pro ně znalecké znalecké posudky a pak je draze prodávali! Teď za to členové gangu překupníků dostali trest vězení, navíc dostali pokuty a musí nahradit škodu. Mimo jiné i 1,5 milionu korun herečce Jiřině Bohdalové (88), která si koupila tři obrazy v hodnotě pěti milionů.

Hlavou gangu byl podle soudkyně Jaroslav Fröhlich (43). Ten podle rozsudku napáchal škodu za 29 milionů korun a doma měl k prodeji další falza obrazů známých malířů, přičemž hodnota originálů by byla 51 milionů korun. Soud ho poslal na osm let za mříže, navíc mu uložil pokutu 15 milionů korun.

Další z potrestaných je jeho žena Eva (34), která prý napáchala škodu za 25 milionů a soud ji potrestal vězením na šest let a pokutou pět milionů. Třetím do party překupníků je jejich kamarád Milan Trokan (59), který napáchal škodu za 28 milionů a měl připraveny obrazy na prodej, jejichž pravá díla by byla za cirka 40 milionů. Ten půjde sedět na sedm let a má zaplatit rovněž pět milionů. Všichni pak mají společně uhradit odškodné více než 24 milionů osmi poškozeným. „Jsem nadšená. Dlouho jim to procházelo,“ řekla Bodalová, která se soudu účastnila. Ta koupila obrazy od svého bankéře Radka Pokludy (47). A to je právě důvod, proč jí nebylo přiznáno celých pět milionů, dva ze tří obrazů údajně nepocházely od obžalovaných.

Paradoxem je, že odškodné 4,9 milionu bylo přiznáno i Pokludovi, který je je již dlouhou dobu nezvěstný. I on měl naletět překupníkům.

Paradox kauzy: Státní zástupce žádal zproštění

Případ provází řada podivností. I kvůli tomu nakonec sám žalobce v záverečné řeči žádal soud o zproštění viny. „Soud si vyžádal posudek národní galerie, který byl v rozporu se znaleckým posudkem,“ vysvětloval státní zástupce Miroslav Forejt. „Že jsem žádal zrpoštění viny, je dost neobvyklé,“ přiznal Forejt, který se prý bude poctivě zajímat o to, co soud k takovému trestu vedlo a možná podá i odvolání ve prospěch odsouzených.

 Jiřina Bohdalová u soudu kvůli falešným obrazům! Jiřina Bohdalová u soudu kvůli falešným obrazům!  Pachatelé jdou do lochu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.