Výročí filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!: Prďola čepoval pivo poprvé před 45 lety | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výročí filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!: Prďola čepoval pivo poprvé před 45 lety

Františka Koudelku (Luděk Sobota) a prodavačku Blanku (Marta Vančurová, 70) nakonec čeká štěstí, cesta k němu je ale pořádně zamotaná.
Františka Koudelku (Luděk Sobota) a prodavačku Blanku (Marta Vančurová, 70) nakonec čeká štěstí, cesta k němu je ale pořádně zamotaná. (Foto Aha! – Tonda Tran, archiv, ČT, ara)

Barrandov jim zamítl scénář, točit ale chtěli. A tak Ladislav Smoljak (†78), Zdeněk Svěrák (83) a Oldřich Lipský (†62) z nouze napsali komedii, která baví diváky už 45 let ode dne, kdy poprvé zazněl povel: Jáchyme, hoď ho do stroje!

„Víte, on ten váš Cimrman nikoho nezajímá,“ řekli Smoljakovi a Svěrákovi tehdejší mocipáni na scénář k cimrmanovskému filmu Deset zásad inspektora Trachty. „Nevěšte hlavu, napíšeme jiný,“ uklidňoval situaci režisér Oldřich Lipský (†62). A tak spatřila světlo světa komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!.


Premiéru měla před 45 lety, 30. srpna 1974. Hlášky z ní zlidověly, každý si pamatuje postavy jako psychiatra Chocholouška (Václav Lohniský, †59), trenéra džuda Tumpacha (František Peterka, †94) či automechanika Bédu Hudečka (Josef Dvořák, 77) a spoustu dalších. „Když jsme film točili, ani ve snu mě nenapadlo, že by mohl mít tak velký úspěch,“ přiznal po letech představitel hlavní role Františka Koudelky komik Luděk Sobota (76).


12 000 Kč pro Koudelku
Pro Luďka Sobotu znamenal film první velkou příležitost a v roli závodníka Volejníka se také poprvé před kameru postavil Petr Nárožný (81). Byl ale i posledním vystoupením Věry Ferbasové (†62, tetička Marie Sýkorová) na velkém plátně. „Hrál jsem v hodně filmech, ale z nich je podle mě nejlepší tenhle,“ říká dodnes Sobota, jehož honorář činil kolem 12 tisíc korun, tedy zhruba čtyři tehdejší měsíční platy. Kromě Prahy se točilo v Hoděticích na Benešovsku nebo v píseckém Oslově, kde přímo na place vznikl název filmu. I přes jeho úspěch se ale jeden z autorů, Ladislav Smoljak, prý nikdy nesmířil s obsazením Soboty. „Ty jsi nám ten film zničil,“ říkával na jeho adresu. Diváci jsou ale Františkovými eskapádami nadšeni dodnes.


František jde do světa
Hlavním hrdinou komedie je nesmělý mládenec František Koudelka, který uvěří tomu, že bude mít zaručený úspěch v životě, bude-li se řídit kondiciogramem, tedy vědecky sestaveným přehledem svých šťastných i kritických dní, hitem 70. a 80. let. Až po letech zjistí, že žil podle kondiciogramu určeného jeho jmenovci. Mezitím ale zažije hodně perné chvíle...


Smutný konec drsného výčepáka
Postavu Františkova soka v lásce výčepního Karla ztvárnil dřívější loutkoherec a člen legendární Ypsilonky Karel Novák (†49), jehož si diváci mohli všimnout i ve filmech jako Den pro mou lásku (1976), Panelstory (1979) nebo Kalamita (1980). Všestranný a manuálně či kuchařsky zdatný muž dlouhodobě prohrával boj s alkoholem. Tři dny před padesátinami spáchal sebevraždu. Údajně poté, kdy přistihl svoji ženu při nevěře.


NEJ hlášky
*František Koudelka v hospodě hledá výčepního Karla: „Tak kdepak je ten prďola, co tady čepuje to pivo.“
*Vedoucí autoservisu Karfík přijímá Františka do zaměstnání: „Neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš.“
* František se zdráhavě dvoří prodavačce Blance: „Třeba je... třeba se vás... plachej.“
* Trenér džuda Tumpach potom, kdy ho František povalí na žíněnku: „Nebudem se pouštět do žádných větších akcí.“
* Docent Chocholoušek při vizitě: „Váš manžel má velice dobrou náladu, milostivá, zítra ho vezmu na rentgen a podívám se mu na tu hlavu. Vás nepotěším, paní Dostálová, stále kvoká, stále kvoká...“
*Trenér Tulpach zkouší Františka při zápisu do juda a František se omylem přiskřípne mezi dveře:
Tulpach: „Čoveče, von drží jako přibitej... Odkaď jseš?”
František: „Jáá?”
Tulpach: „No, ty!”
František: „STS Chvojkovice-Brod.”
Tulpach: „No, zřejmě slušnej voddíl, no...”
*Mzdová účetní:  „Tak pane Koudelka, vy jste u nás teprve týden, takže vám mzda dělá 305,50. Ale máte tu nějaké srážky: vysušení, vylovení, odbahnění? Tomu nerozumím... Takže berete celkem 5,50.“

Víte, že...
...majitelku opravovaného vozu, po které zatoužil Béda Hudeček, ztvárnila modelka Eva Fiedlerová (73), II. vicemiss ČSSR 1970 a Miss Maja Internacional z roku 1971? Se Sobotou se potkala i ve snímku Jen ho nechte, ať se bojí (1978).

Šokovaný Luděk Sobota: Syn má erotické sklony po mě!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.