Vdova po Kopeckém: Víme, co ji zabilo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Vdova po Kopeckém: Víme, co ji zabilo!

11. SRPNA 1966 Svatba Miloše a Jany v Křemži.
11. SRPNA 1966 Svatba Miloše a Jany v Křemži. (Reprofoto Můj život s Mildou)

Prožila toho díky manželství s Milošem Kopeckým (†73) tolik, že by to vydalo na několik knih. Pak ale udeřil Alzheimer a Jana Kopecká (†80) zapomněla na všechny vzácné chvíle. „Nemoc postupovala velice rychle,“ svěřil Aha! publicista Pavel Kovář, který s odkazem na rodinu informoval veřejnost o její smrti.

Žanda, jak jí říkali přátelé, byla vitální, energická, zvyklá vše organizovat sama, bez pomoci svého muže, národem milovaného představiele doktora Štrosmajera z právě reprízované Nemocnice na kraji města. Desítky let mu poskytovala kompletní životní servis. V osmdesáti vypadala o deset let mladší, stále se jako bývalá tanečnice udržovala ve formě, zvládla například bez problémů provaz. Chodila se svou fenkou na dlouhé procházky a vůbec nepůsobila dojmem stařenky nad hrobem. Před dvěma lety bez problémů mluvila u příležitosti nedožitých 95. narozenin manžela do médií.


„Letos v únoru se dceři Báře zdálo, že se s maminkou něco děje,“ říká Kovář, který napsal o oblíbeném herci dvě knihy a patřil mezi rodinné přátele. „Začala být nevídaně apatická a bez zájmu. Ona, která byla věčně plná síly...“ podotýká. To už plíživě nastupovala děsivá nemoc. Zdravotní stav Jany se horšil. Během několika týdnů ji převezli napřed do pražských Bohnicí, kde pečovali v roce 2014 i o skladatele Petra Hapku (†70,) a pak do léčebny dlouhodobě nemocných. Vdova po Kopeckém zemřela 9. července, jen půl roku poté, co u ní Alzheimer propukl.

Může za to Mareš
Ke kariéře jí pomohlo, že chodila na Občanskou plovárnu. Pdo svým dívčím jménem Křečková pracovala tehdy jako úřednice ve Strojexportu, když si jí na trávníku u Vltavy všiml tehdejší skladatel, režisér a manažer Karel Mareš (†84). Sháněl právě záskok do Těžké Barbory Voskovce a Wericha za onemocnělou manželku herce Rudolfa Deyla (†55). Tak Žanda pronikla do Divadla ABC, kde se poznala s Milošem Kopeckým. Zpočátku ji spíše otravoval, nebyla to – alespoň z její strany – rozhodně žádná láska na první pohled. Ale Miloš dokázal být okouzlující a když se rozhodl, že se s ní ožení, žádná překážka nebyla dost velká. Vozil jí parfémy a jiné dárky, nasadil obří dávky šarmu a nakonec bylo skutečně po jeho.



Můj život s Mildou
Žanda musela sdílet slavného manžela s řadou milenek, protože právě ženy byly pro něho údajně jediným lékem na jeho maniodepresivní stavy. Přitom například v případě televizní hlasatelky Anny Wetlinské (66) pak Miloš prosil manželku o pomoc před dotírající milenkou! Kopecká to vše odtajnila v poslední knize s názvem Můj život s Mildou.



Přestala mi volat
Mezi letité přátele Kopeckých patřil i psychiatr Miroslav Plzák (†85) a jeho žena Ema (69). „Bydleli jsme léta v centru Prahy téměř vedle sebe, my v Kolkovně a Kopečtí v Dušní. I po smrti našich mužů jsme se vídaly. Pak jsme se obě odstěhovaly na různé strany, ona na Žižkov a já na Prosek, a aspoň si volávaly. Když se Žanda od jara neozvala, napadlo mě, že třeba stůně. Mrzí mě, že mě Bára nepozvala na pohřeb, přišla bych se rozloučit,“ řekla Aha! Ema.

Dcera zdědila duševní nemoc
Jediná dcera Jany a Miloše Bára Vencourová (51) je v invalidním důchodu, trpí bipolární poruchou. „Když táta chodil k psychiatrovi, měl strach, abych to neměla po něm. Ptal se doktorů a ti mu tvrdili, že to není dědičné. Já ale vím, že je...“ tvrdí Bára, která před 23 let přišla o otce a nyní i o matku.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.