Příbuzní Káji Saudka (†80) u soudu: Požadovali milion, ale... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Příbuzní Káji Saudka (†80) u soudu: Požadovali milion, ale...

Kája Saudek (†80) s bratrem Janem (83) v roce 2006 (zleva).
Kája Saudek (†80) s bratrem Janem (83) v roce 2006 (zleva). (Dan Černovský, Josef Louda)

Chtěli soudně vymoci milion korun od aukční společnosti, soud ale rozhodl, že dědicové po komiksovém kreslíři Kájovi Saudkovi (1935 – 2015) nedostanou ani kačku! Navíc jí musí uhradit neuvěřitelných 250 tisíc jako náklady řízení.

Spor se vedl kvůli aukčnímu katalogu Muriel a andělé, který vydala v roce 2014 společnosti 1. Art Consulting Brno. Obsahoval reprodukce originálních výkresů legendárního komiksu a měl doprovázet aukci, do níž originály výkresů komiksu nabídl za vyvolávací cenu cca šest milionů jejich tehdejší držitel.

Policie v akci

Aukce se však nekonala, neboť z popudu dědiců Káji Saudka policie zabavila jak originální dílo, tak aukční katalogy. V případě vlastnických práv k samotnému komiksu se dodnes vede soudní spor.

Nejde o knihu

Pokud jde o katalog, o němž nyní rozhodoval olomoucký vrchní soud, manželka Káji Saudka Hana a další dva příbuzní tvrdili, že nejde o akční katalog, ale o nelegální publikaci a byla porušena autorská práva. To ovšem majitel aukční společnosti kategoricky odmítal. „Na první pohled bylo evidentní, že jde o aukční katalog. Položky byly řádně označeny i s vyvolávacími cenami,“ uvedl jednatel žalované společnosti Jiří Rybář. 

Ostrouhali

Vrchní soud mu dal pravomocně zapravdu. Saudkovi dědicové tak nejenže nevysoudili vysněný milion korun, ale navíc musí zaplatit žalované společnosti náhradu nákladů řízení ve výši téměř čtvrt milionu.

Komiks Muriel a andělé

Unikátní sci-fi komiks stvořili v roce 1969 scénárista Miloš Macourek a kreslíř Kája Saudek. Podle odborníků šlo o přelomové dílo v historii světové komiksové literatury. Vzhledem k normalizaci však tehdy nevyšel a na dlouhých 22 let zůstal ztracen. Vyšel v roce 1991.

Ukradený nebo prodaný

Saudek považoval komiks za ztracený, objevil se však po roce 1990 v bytě zemřelého muže. Podle verze jeho příbuzných Saudek dílo jejich strýci dal do zástavy za půjčku 30 tisíc korun, kterou nikdy nevrátil. Naopak podle verze dědiců Saudka bylo ukradeno z nakladatelství Mladá Fronta, které komiks připravovalo v roce 1969 do tisku. To Saudkovi nikdy originály nevrátilo a celé dílo zmizelo. O vlastnictví se vede soudní spor.

Devět let v kóma

Český výtvarník vytvořil originální styl kresby. Ilustroval řadu komiksů, podílel se výtvarně na několika filmech a nakreslil celou řadu samostatných obrazů. Jeho bratrem dvojčetem je fotograf Jan Saudek. V roce 2006 se téměř udusil soustem zaskočeným v krku a od té doby ležel až do smrti v roce 2015 v nemocnici. Jeho bratrem - dvojčetem je Jan Saudek.

 Jan Saudek předsedou poroty Febiofestu: Nejraději mám pornografii! Bude veselo! 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.