Tajemství 49 let staré fotky Gotta s Lennonem: Chtěl přiletět za Karlem do Prahy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tajemství 49 let staré fotky Gotta s Lennonem: Chtěl přiletět za Karlem do Prahy

Zpěvák Karel Gott.
Zpěvák Karel Gott. (František Jirásek, archiv Karla Gotta)

Karel Gott, který v neděli sfoukne na dortu 80 svíček, má pár fotografií, kterých si nesmírně cení. Jednou z nich je snímek, na kterém sedí u jednoho stolu s legendárním členem kapely Beatles Johnem Lennonem (†40) a jeho ženou Yoko Ono (86).

Fotka je 49 let stará a vznikla v Londýně, kde se Slavík zúčastnil jakéhosi rozhlasového koncertu. BBC prezentovala svoje umělce a německá WDR své, které zastupoval i Gott. „No a fotografové ze Sternu prý zjistili, že John Lennon je tady a že se s ním musím na Abbey Road rozhodně setkat,“ popisuje Karel.


Jako papež
„Bylo to něco neskutečného. Beatles byli v té době úplně nejvíc. Bylo to jako setkat se s papežem populární hudby,“ pokračuje Gott. Z Lennona měl Slavík fantastický pocit, Yoko prý ale byla pořád zamračená. „V tváři se jí nehnula brva. Seděla v takovým přítmí a přísně se na nás dívala, snad abychom si neřekli něco, co ona nechce slyšet,“ diví se Karel.
„A tak mě najednou napadlo: Johne, co kdybych vás přivezl do Prahy? Postaral bych se o všechno a vůbec se do vás nějakým svým vystupováním nepletl. Kolik byste za to chtěl?“ optal se a ten ho prý zmrazil odpovědí: „Už vlastně ani nevíme, kolik máme. Nechceme peníze. Do konce své kariéry už chci pouze někomu pomáhat. Tak si, Karle, rozmysli, komu bych mohl u vás pomoct!“



Báli se tisku
Nadšený Gott šel v Praze na ministerstvo kultury s tím, že k nám může přijet Lennon a že výtěžek z koncertu chce dát na dobročinné účely. „Mysleli jsme třeba na SOS dětské vesničky. Se zlou jsme se ale potázali. Hnali nás ze schodů. Nějaký Angličan přece tady nebude pomáhat chudým, toho by se přece hned zmocnil západní tisk...“

Lennonova zeď
John Lennon se do Prahy už nikdy nedostal. Deset let po setkání s Karlem Gottem ho v New Yorku smrtelně postřelil duševně nemocný fanoušek Mark David Chapman. Po zpěvákově smrti ale vznikla na pražské Kampě pestrobarevně pomalovaná Lennonova zeď.  Stala se místem, kde lidé vyjadřovali své názory a protesty proti komunistickému režimu.

Adresát neznámý
Gott miloval Beatles a dvakrát jim vzdal hudební hold. V roce 1964 nazpíval úplně první českou verzi jejich písničky From Me to You pod názvem Adresát neznámý. A v roce 1981 se zrodila skladba s názvem Beatles, ve které Karel zpívá: „Byli první, byli krásní, byli nej...“

Karel Gott po své oslavě: Doufám, že Ivana ocení mou lásku.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
sykorkaiva
11. 7. 2019 • 10:04

Popisuje Yoko Ono a to stejnémá teď doma taky

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.