Pohřeb Stránského (†87): Za co děkoval Dejdar a proč přišla Bohdalová? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pohřeb Stránského (†87): Za co děkoval Dejdar a proč přišla Bohdalová?

Ve věku 87 let zemřel spisovatel Jiří Stránský
Ve věku 87 let zemřel spisovatel Jiří Stránský (Blesk - Alexandr Malachovský)

Netajil se tím, že nemá maturitu. Pro mnohé ale byl prezident! Se spisovatelem a bývalým politickým vězněm Jiřím Stránským (†87) se včera ve strašnickém krematoriu loučili přátelé i davy příznivců.

: BSmuteční řeči se v obřadní síni plné lidí ujal také novinář a bývalý šéf Českého rozhlasu Vlastimil Ježek (55). „Rád o sobě prohlašoval, že nemá maturitu. Vysokých škol ale později vystudoval hned několik, i když bez papíru. Profesorů ve vězení bylo habaděj, lidi bez mozků se totiž tehdy nezavírali,“ pronesl včera Ježek a dodal: „Oslovím tě na veřejnosti tak, jak bych si býval přál: Milý Jíro, vážený pane prezidente, těpic a bylo mi ctí.“

Přišel i Maděra
Na poslední rozloučení dorazil i Martin Dejdar (54) alias Antonín Maděra ze seriálu Zdivočelá země, natočeného podle Stránského románu. „Díky němu jsem odehrál svoji možná životní roli. Postava Antonína Maděry měla spoustu vlastností právě Jirky Stránského. Byl to rytíř slova, života i ducha. Byl to prostě skvělý člověk,“ zavzpomínal včera Dejdar.

Stihla cigárko
S předstihem se před strašnickým krematoriem objevila Jiřina Bohdalová (88). Než ale zavítala do obřadní síně, stihla si v klidu vykouřit cigárko. „My jsme se znali skoro rodinně. Byl to totiž bratranec první ženy Vladimíra Dvořáka. Vážím si na něm všeho. Byl to silný člověk. Důležité v jeho životě bylo neztratit humor a elán,“ řekla Bohdalová.

Skauti: Bratře Jíro, budeš nám chybět
Na poslední cestu Stránského kromě řady osobností doprovázeli skauti, mezi něž spisovatel patřil a od nichž roku 2011 obdržel také nejvyšší skautské ocenění – Řád stříbrného vlka. „Bratře Jíro, budeš nám chybět!“ vzkázali mu členové české skautské organizace Junák. Ti drželi čestnou stráž během mše u rakve i u fotografie spisovatele na Staroměstském náměstí.

Přežil ve zdivočelé zemi
Stránský pocházel ze staré pražské rodiny, mezi příbuznými měl i zakladatele českého skautingu Antonína Benjamina Svojsíka (†62). Prosazoval demokratické ideály navzdory době. V lednu roku 1953 byl zatčen, obviněn z velezrady a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k osmi letům vězení. Prošel několika pracovními tábory. Psát začal v 60. letech, roku 1990 se stal spisovatelem z povolání. V roce 2013 pak nositelem Ceny Paměti národa, byl laureátem Ceny Karla Čapka nebo od roku 2015 držitelem Ceny Arnošta Lustiga.

Schwarzenbergj: Berte jeho odkaz vážně!
Mše se konala v kostele Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí. „Tvá přítomnost byl dar,“ uvedl třeba herec Jan Potměšil (53). Kromě potomků Stránského, Kláry Formanové (54) a architekta Martina Stránského (58), promluvil také kníže Karel Schwarzenberg (81): „Děti nebudou rozumět dějinám 20. století, aniž by četly jeho knihy. Berte odkaz Jiřího Stránského vážně!“ apeloval.

Martin Dejdar na pohřbu Jiřího Stránského: Dal mi životní roli!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
ivoadler
11. 6. 2019 • 17:09

Odešel příslušník pražské smetánky. Že byl zavřený? No a co! Jeho boj byl bojem za jeho privilegované postavení.

zipetr
11. 6. 2019 • 11:10

--------=---Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : gg.gg/zeny2019

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.