Cesium z Černobylu v těchto potravinách: Čechy ohrožuje rakovina!
Přestože od nejzávažnější havárie v historii jaderné energetiky uplynulo více než třicet let, stále je v některých monitorovaných potravinách nezanedbatelné množství cesia Cs-137 z takzvaného počernobylského spadu. Radioaktivní potrava může podle SÚJB pro člověka znamenat nebezpečí vzniku rakoviny.
Po výbuchu černobylské elektrárny v roce 1986 začal nad Evropou putovat radioaktivní mrak. Představitelé Československa tehdy tvrdili, že na našem území radiace nebyla, pletli se.
"Při havárii došlo k úniku velkého množství umělých radionuklidů do atmosféry. Několik dnů po havárii již bylo možné detekovat zvýšení aktivity, způsobené touto havárií, na rozsáhlém území Evropy, tedy i Československa," potvrzuje Státní úřad pro jadernou bezpečnost podle webu tn.nova.cz.
Úřad proto začal monitorovat aktivity radionuklidů v půdě, zemědělských produktech a potravinách. V některých položkách jsou skutečně měřitelné Cs-137, které se do ovzduší dostalo při výbuchu jaderné elektrárny. Jedná se zejména o houby, lesní plody a zvěřinu.
V roce 2018 úřad kontroloval 157 vzorků masa divočáků. U devětačtyřiceti vzorků byla hodnota vyšší než 600 becquerelů (Bq) radioaktivního cesia 137 na kilogram. Podle webu tn.nova.cz u 35 z nich byla dokonce vyšší než 1250 Bq/kg. Nejvyšší hodnotu naměřili v okolí obce Horní Stropnice, konkrétně 11 987 Bq/kg. Maso divočáka s hodnotami nad 1250 Bq/kg by se přitom vůbec nemělo dostat do obchodu.
Podle veterinářů všichni divočáci, kteří překročí limit 600 Bq/kg musí být vyloučeni z potravního řetězce. Zvýšené hodny byly naměřené také u borůvek a hub. V jejich případě jsou však hodnoty nízké a konzumentům nic nehrozí. Radioaktivní potrava dle SÚJB může pro člověka znamenat nebezpečí vzniku rakoviny. O riziku lze však podle odborníků mluvit až v případě, kdyby někdo snědl desítky kilogramů kontaminovaného masa za rok.