Luxusní vila po herečce Kabátové: Na prodej za desítky milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Luxusní vila po herečce Kabátové: Na prodej za desítky milionů!

Vila je opravdu honosná.
Vila je opravdu honosná. (Foto: Sreality.cz, Facebook, ara)

Prožila tu nejkrásnější chvíle života. Prvorepubliková filmová hvězda Zita Kabátová (†99), od jejíž smrti letos uplynulo šest let, dostala vilu v Dobříni od svého otce stavitele Beno Kabáta. Nyní je dům s obrovskou zahradou na prodej. Hereččina rodina o tom ani neví!

„Děkuji za informaci,“ sdělila snacha zesnulé herečky Pavlína Křepelková, když ji Aha! informovalo, že je na internetu vila v nabídce. Jezdívali sem mezi světovými válkami král komiků Vlasta Burian (†70), Adina Mandlová (†81), František Vnouček (†56) a další hvězdy stříbrného plátna. Architekt Kabát chtěl pro svou dceru jen to nejlepší. Pozemek přes 6000 metrů čtverečních a na něm vila s prostornou halou, hudební místností, kuchyní, pokojem pro služebnou, bytem pro správce a samozřejmě luxusním zázemím pro rodinu majitele. Užitná plocha téměř 500 m2.

„Zita o vile v Dobříni nikdy nechtěla moc mluvit. Byla to citlivá věc,“ prozradila deníku Aha! spisovatelka Marie Formáčková (65). Herečka neměla odvahu zdevastovaný dům po sametové revoluci koupit zpět. Potřeboval velké opravy a taky obří zahrada vyžadovala pravidelnou péči. „Když jí ale poslední majitel nabídl, aby se do rekonstruované vily přijela podívat, neodmítla,“ dodala ještě Formáčková.

Cenu nemovitosti realitní kancelář neudává, sdělí ji až vážnému zájemci během prohlídky. Deník Aha! oslovil renomovaného realitního makléře Pavla Miškovského ze společnosti poctivarealitka.cz. „Vzhledem k poloze vily a jménu herecké hvězdy Zity Kabátové odhaduji cenu maximálně na 40 milionů korun,“ uvedl svůj kvalifikovaný odhad.

Můžete ji mít

Zita nemovitost zdědila v roce 1943. O tři roky později, kdy se stal předsedou vlády Klement Gottwald (†56), na radu prozřetelných přátel vilu, ač nerada, prodala. Noví majitelé o ni přišli počátkem 60. let, kdy se stala majetkem státu. Dlouho na ní hlodal zub času. Po roce 1989, když Zita její odkoupení odmítla, ji koupil italský podnikatel, který ji citlivě zrekontruoval. Nyní je opět na prodej.

Letní sídlo rodiny

V roce 1925 koupil architekt Beno Kabát na východním okraji obce Dobříň polnosti, které posloužily na stavbu 479 metrů čtevečních letního sídla rodiny, která tak unikala z Malé Strany do přírody. V Praze měla sídlo i stavitelova firma. Ve vile rodina pobývala od května do října. Vila má železobetonový skelet v kombinaci s pálenými cihlami a plochou střechu. V přízemí byl pokoj pro služku, ve zvýšeném suterénu měl byt správce Leopold Kvintus. Ten se s manželkou a šesti dětmi staral o chod nemovistosti i zahradu.

Byl to i lazaret

Během druhé světové války vilu zabrali němečtí vojáci, kteří se zde střídali. Ke konci války pak v ní byl zřízen polní lazaret a také vojenské velení. Během socialismu pak barák zastával řadu funkcí – obecní úřad, knihovna, mandlovna, mateřská škola a také nouzový bytový fond.

 Prvorepubliková hvězda Zita Kabátová (†99) tajila smrt muže: Přejel ho náklaďák!

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.