Petr Kohout (72) z Pravic neví, jak dál: Bortí se mi dům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Petr Kohout (72) z Pravic neví, jak dál: Bortí se mi dům

Petr Kohout u osekané zdi, její stabilita je výrazně narušena.
Petr Kohout u osekané zdi, její stabilita je výrazně narušena. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk, pro Aha! – Petr Kohout)

Každý den, když vychází z domu, dívá se s hrůzou na strop v průjezdu. Podle statiků se může kdykoliv zřítit. Petr Kohout (72) z toho viní bývalého souseda. Přestože soudní znalec tvrdí totéž, má smůlu. Nikdo mu nechce pomoci.

Petr Kohout bydlí v domě už 29 let. Se sousedkou ve vedlejším domku, se kterou měl společnou zeď, vycházel dobře. Po její smrti ale koupil dům v roce 1998 Leoš Novotný, a tím začaly problémy. Ty největší se datují do roku 2010. „Dům zbořil a v říjnu 2010 osekal se svými pomocníky nosnou zeď. Oslabil ji tak o 15 centimetrů. Celé to poskočilo a zaklínilo mi to vrata. Dokázal jsem je otevřít až krumpáčem. Strop jsem musel podložit,“ popisuje Kohout.


Soused zamýšlel na místě stavět, dosud nezačal a na výzvy k opravě nereagoval. Kohout se tedy obrátil na soud. Ten nechal vypracovat statický posudek od Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Stojí v něm: „Stav stěny je takový, že se může kdykoliv zřítit. Podepření konstrukcí je nedostačující,“ zdůraznil odborník z Fakulty stavební Jiří Šlanhof. Statik ale zároveň uvedl, že za špatný stav zdi mohou obě strany a měly by se o opravy podílet rovným dílem. Dešťová voda z domu Petra Kohouta měla odcházet k patě nosné zdi, to podle snímků není pravda. Nechal si zpracovat vlastní posudek soudním znalcem Jiřím Hermanym a ten vinu jednoznačně klade na stranu souseda.


Soudy až dosud přihlížely pouze k posudku VUT. Nyní leží případ u Nejvyššího soudu. „Do doby než padne verdikt, nebudeme se k tomu nijak vyjadřovat,“ uvedl právník Novotného Miloš Císař. Sám Novotný od stavby nového domu upustil a v obci nebydlí.

153 let starý dům
Přední část domu Petra Kohouta, která má narušenou nosnou zeď, je postavena z nepálených cihel a pochází z roku 1865. Sousední dům, se kterým měl společnou zeď, byl postaven v roce 1891.

Petr Kohout z obce Pravice na Znojemsku má už 8 let poškozenou nosnou zeď u domu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.